Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

24 Aug. 2021 / 11:41

Noi reguli de stabilire a preţurilor la produsele petroliere

Cu votul a 57 de deputaţi, proiectul de modificare a Legii privind piaţa produselor petroliere a fost aprobat, astăzi, în lectura a doua. Noua lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, îşi va aduce actele normative în concordanţă cu aceasta.

Documentul prevede că ANRE va stabili preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Ele vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua sau zilele următoare celei în care au fost stabilite. Preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se vor publica pe pagina web oficială a ANRE, se menţionează într-un comunicat emis de Legislativ. 

În conformitate cu proiectul de lege, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preţ ce îl depăşeşte pe cel maxim stabilit de ANRE.

Totodată, agenţia va elabora metodologia de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere în conformitate cu normele generale de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere principale de tip standard.

Proiectul de modificare a Legii privind piaţa produselor petroliere mai prevede micşorarea de cinci ori a capacităţii obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, şi anume, de la cinci mii la o mie de metri cubi.

O altă prevedere  a proiectului se referă la eliminarea necesităţii de a deţine un cuantum de cel puţin opt milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum împiedică apariţia pe piaţă a noi agenţi economici, consideră autorii documentului.

Comentarii