(DOC) PD propune ca alegerile prezidențiale să se desfăşoare pe 30 octombrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un grup de deputați din Parlament a înregistrat un proiect de lege care stabilește data alegerilor prezidențiale. Conform proiectului, este vorba despre 30 octombrie 2016.

Proiectul de hotărâre a fost făcut public de către vicepreședintele Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul este propus de majoritatea parlamentară din Parlament, la inițiativa Partidului Democrat.

Astfel, se solicită stabilirea datei alegerilor prezidențiale pe 30 octombrie 2016, iar hotărârea ar urma să intre în vigoare la data de 30 iulie.

Conform Constituției, „în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou președinte”. Mandatul președintelui Nicolae Timofti a expirat la 23 martie.

Amintim că, la 4 martie curent, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările operate în anul 2000 cu privire la alegerea președintelui și a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni.

Experții Asociației Promo-Lex spun că alegerile prezidenţiale în Republica Moldova ar trebui să aibă loc nu mai târziu de 19 iunie 2016, potrivit normelor Codului Electoral, ediția anului 2000.

12

13


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...