„Nici Olanda, nici Belgia nu par să fi înţeles ce reprezintă jihadiştii”, a declarat Erdogan, conform extraselor dintr-un interviu care va fi difuzat în cursul zilei.

„Am făcut apel la adoptarea unei poziţii comune împotriva terorismului şi multe ţări europene nu au acordat acestui apel importanţa pe care o merită”, a explicat liderul turc.

„Ţările europene ne-au neglijat. Nu s-a răspuns aşteptărilor noastre în materie de schimb de informaţii”, a adăugat el.

Turcia reproşează în special Belgiei că a ignorat informaţiile transmise privind profilul 'combatantului terorist' Ibrahim El Bakraoui, care s-a aruncat în aer la 22 martie pe aeroportul din Bruxelles şi pe care Ankara l-a arestat în iunie în apropiere de frontiera siriană.

Ibrahim El Bakraoui a fost apoi expulzat în Olanda, dar a putut părăsi ţara fără vreun control special întrucât nu era cunoscut autorităţilor olandeze şi nu figura pe lista persoanelor suspecte, potrivit guvernului olandez.

Turcia a fost multă vreme percepută ca un aliat musulman cheie al Washingtonului şi o forţă de stabilizare moderată în Orientul Mijlociu.

Relaţiile cu SUA au devenit însă crispate în aceste ultime luni din cauza Siriei, Washingtonul cerând Ankarei să facă mai mult pentru combaterea jihadiştilor Stat Islamic, în timp ce Turcia este tot mai nemulţumită de susţinerea americană pentru combatanţii kurzi, pe care îi consideră inamicii săi, comentează AFP.