Nume
Parola
Vizualizări: 1653
La Soroca a avut loc o sesiune de informare privind Concursul de selectare a conceptelor de proiecte de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională
Soroca, 31 Martie 2016 — Autoritățile publice locale (APL) de nivelurile I și II din raioanele Drochia, Soroca și Florești, eligibile pentru participarea la Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională anunțat pentru perioada anilor 2017-2020, au participat miercuri, 30 martie, la o sesiune de informare organizată în incinta Liceului Teoretic „Constantin Stere” din orașul Soroca. La eveniment au participat aproximativ 70 de potențiali beneficiari de mijloace financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Joi, 24 martie, o sesiune de informare similară a avut loc și la Bălți, unde au participat circa 100 de reprezentanți ai APL de nivelurile I și II municipiul Bălți și raioanele Sângerei, Râșcani, Glodeni și Fălești. De asemenea, vineri, 25 martie, o sesiune de informare de acest fel a avut loc la Edineț, unde s-au întrunit aproximativ 70 de reprezentanți ai APL de nivelurile I și II din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni.

La deschiderea sesiunii de informare de la Soroca, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Ion Bodrug, a menționat că, în perioada organizării sesiunilor de informare privind concursul de proiecte lansat, este importantă implicarea tuturor autorităților locale. Directorul ADR Nord a adus la cunoștința participanților faptul că toate conceptele de proiect intrate în concurs vor fi examinate minuțios în câteva etape, în cele din urmă fiind selectate doar acele concepte de proiect care vor îndeplini setul de cerințe impuse de regulamentul concursului. Astfel, spre sfârșitul anului în curs, va fi elaborat un document cu proiecte de dezvoltare regională ce vor fi implementate în perioada 2017-2020.

„Proiectele trebuie să fie de amploare regională, care să contribuie cât mai pe larg la atingerea obiectivelor de dezvoltare regională. Totodată, în scopul respectării principiilor de desccentralizare administrativă, ideile de proiect trebuie să vină de la autoritățile locale. Nicidecum Ministerul Dezvoltări Regionale și Construcțiilor (MDRC) nu dorește să impună o idee de proiect care trebuie să fie realizată în teritoriu”, a menționat Sergiu Cecan, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională din cadrul MDRC.

La rândul său, președintele Consiliului Raional Soroca, Mihai Mâțu, gazda evenimentului de la Soroca, a mulţumit reprezentanţii ADR Nord pentru strânsa conlucrare cu autoritățile publice locale. Președintele raionului Soroca i-a îndemnat pe aleșii locali să elaboreze și să depună proiecte ce ar soluționa problemele prioritare ale localităților. „Cred că acele surse financiare, care vor fi alocate, și acele proiecte care vor fi selectate într-adevăr vor avea avea un impact pozitiv asupra calității vieții locuitorilor țării noastre”, a spus președintele raionului Soroca.

În cadrul ședinței, specialiștii ADR Nord au prezentat noile reguli de aplicare a propunerilor de proiecte pentru următoarea perioadă de timp, au fost descrise care sunt responsabilitățile și rolurile actorilor implicați în procesul de implementare a proiectelor, au fost prezentate și alte oportunități de obținere a finanțării nu numai din sursele FNDR. Totodată, reprezentanții ADR Nord au mai informat că valoarea tuturor proiectelor care vor fi selectate în cadrul concursului național anunțat este de aproximativ un miliard de lei, bani ce vor fi alocați treptat, până în 2020, din sursele FNDR.

În ultima parte a ședinței de informare, Marin Căpraru, reprezentant SUERD, le-a vorbit autorităților locale despre beneficiile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în Republica Moldova. Informații utile în acest sens se găsesc mai jos, la rubrica SUERD.

Până în data de 3 mai 2016, APL de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord (mun. Bălți și raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca) pot depune notele conceptuale de proiect la sediul ADR Nord (mun. Bălți, Piața Vasile Alcsandri, 8). Vor urma mai multe etape: de completare a notelor conceptuale și de selectare și de aprobare spre finanțare. Acest proces va dura cinci luni.

Proiectele selectate urmează să obțină finanțare din FNDR și trebuie să țină de următoarele domenii: infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice.

Formularele necesare pentru participarea la concurs se găsesc pe site-ul www.adrnord.md.

Pentru mai multe detalii despre procedura de completare și depunere a documentelor, vă recomandăm să luați legătura cu specialiștii din cadrul Secției managementul proiectelor a ADR Nord: tel. (0231) 2-56-46; e-mail: smp.adrnord@gmail.com.

www.adrnord.md