Social

A fost prezentat primul studiu naţional privind sănătatea adolescenţilor

Mai grav este că o rată înaltă la acest capitol se înregistrează şi în rândul minorilor cu vârste mult mai fragede. Informaţia se regăseşte într-un raport global realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în care au fost incluse în premieră şi date despre sănătatea tinerilor din Moldova. 

Studiul arată că adolescenţii din Moldova au un mod de viaţă inactiv, iar foarte puţini dintre ei practică sportul sau au un regim alimentar sănătos. Potrivit autorilor cercetării, dezvoltarea fizică şi intelectuală a adolescenţilor este afectată de consumul de alcool, nivelul scăzut de activitate fizică.

Totuşi, la nivel european, problema consumului de alcool în rândul tinerilor este mai puţin gravă comparativ cu perioadele anterioare. Pe de altă parte, a crescut interesul adolescenţilor pentru ţigări.

„Această lucrare la nivel european arată că abuzul de alcool în rândul copiilor din Europa a scăzut. Pe de altă parte, a crescut substanţial consumul de ţigări în rândul fetelor, comparativ cu băieţii”, afirmă Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Moldova.

„Studiul reprezintă o creştere ştiinţifică, cât şi un instrument de monitorizare la nivel internaţional al sănătăţii şi comportamentului de sănătate a copiilor de vârstă şcolară. Noi am putut să culegem datele în baza anchetării tinerilor ca să avem realitatea şi tablourile reale care există acum”, susține Liliana Iaşan, viceministru al Sănătăţii.

Studiul transnaţional „Sănătatea adolescenţilor, factorii determinanţi comportamentali şi sociali” este realizat din 1983, o dată la patru ani. Moldova fost inclusă în cadrul cercetării în anul 2013.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *