Oficial! CEC a RESPINS inițiativa Platformei DA de organizare a referendumului constituțional

Comisia Electorală Centrală a respins astăzi propunerea de organizare a referendumului republican de modificare a Constituției, inițiată de Platforma „Demnitate și Adevăr”. Decizia a fost luată cu șase voturi pro, unul contra și o abținere. Membrul CEC, Ștefan Urâtu care s-a abținut va prezenta opinie separată în termen de 24 de ore.

Motivul invocat de membrii organului electoral a fost că nu au fost întrunite condițiile prevăzute de Constituție. Potrivit CEC, deși au fost colectate în jur de 405 mii de semnături la nivel de țară, nu au fost întrunite condițiile de colectare a câte „cel puțin 20 de mii de semnături în cel puțin jumătate dintre unitățile teritorial-administrative de nivelul doi”

Totodată, CEC a anulat înregistrarea grupului de iniţiativă. Şedinţa Comisiei Electorale a durat două ore şi a decurs cu dispute aprinse şi chiar cu o suspendare a acesteia.

Astfel, în raportul său, preşedintele CEC  Iurie Ciocan a spus că deşi grupul de iniţiativă a prezentat peste 405 mii de semnături, nu au fost respectate condiţiile privind numărul minim de semnături pe unitate administrativ-teritorială. Potrivit lui, doar în trei dintre unitățile administrativ-teritoriale a fost colectat un număr necesar de 20 de mii de semnături.

Potrivit lui Ciocan, acestea sunt: municipiul Chișinău – 42.444 semnături, municipiul Bălți – 24.359 semnături şi raionul Orhei – 22.160 semnături.

„În rest, numărul de semnături a fost mai mic decât cel prevăzut de Constituție”, a menționat președintele CEC.

La rândul său, liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase  a calificat decizia CEC drept una politică.

„În 3 luni de zile s-au colectat în toată țara, în niște condiții extrem de dificile, peste 400 de mii de semnături. CEC a avut de ales între voința așa-zisei guvernări și voința populară. CEC a nesocotit Constituţia şi a ales să satisfacă dorinţele plahotniuciste. În această situaţie, chemăm întreaga ţară la un protest de amploare”, a declarat Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.