icon

În Republica Moldova ar putea fi creat Consiliul Consultativ pentru IMM-uri

30-03-2016 18:40
1,578

Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de astăzi Proiectul de lege cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii (IMM). Documentul stabileşte cadrul legal de activitate al IMM-urilor, menit să asigure condiţii optime pentru dezvoltarea acestora.

 

Proiectul promovează dezvoltarea durabilă a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii şi încurajează realizarea activităţilor de cercetare, dezvoltare şi inovare de către IMM-uri. Premierul Pavel Filip a menționat că acest proiect va contribui la dezvoltarea sectorului și la crearea de noi locuri de muncă bine plătite pentru cetățeni.

 

Conform noilor prevederi, controalele de stat efectuate în primii trei ani de activitate a întreprinderii vor avea caracter consultativ, cu excepția cazurilor de constatare a infracțiunilor. În acelaşi timp, antreprenorii care nu dispun de suficiente resurse pentru dezvoltarea afacerilor vor putea solicita asistenţă de la Fondul de garantare a creditelor întreprinderilor mici şi mijlocii. Acesta vine să faciliteze accesarea creditelor de către întreprinderile care nu dispun de gaj suficient, oferind garanţii de întoarcere a împrumutului în condiţiile stabilite.

 

Proiectul de lege mai stabileşte crearea Consiliului Consultativ pentru IMM-uri, abilitat cu sarcina de a analiza evoluţia sectorului şi a elabora recomandări pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. Consiliul va reprezenta o platformă de dialog între antreprenori şi autorităţile publice cu scopul de a oferi mediului de afaceri posibilitatea de a participa la perfecţionarea cadrului legislativ şi normativ.

 

În vederea creşterii competitivităţii şi dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor, documentul prevede introducerea educaţiei antreprenoriale la toate nivelurile sistemului educaţional, începând cu cel primar.

 

Documentul urmează să fie expediat Parlamentului pentru examinare şi aprobare.

 

În Republica Moldova, IMM-urile reprezintă 97,4 % din numărul total de întreprinderi înregistrate şi acoperă 56,2 % din totalul de angajaţi. În 2014, ponderea acestora în PIB-ul naţional a fost de 32,2%. 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30