Reacția lui Năstase la decizia CEC: Singura soluție e protestul masiv

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Comisiei Electorale Centrale, de a respinge inițiativa de modificare a Constituției, în favoarea căreia s-au colectat peste 405 mii de semnături, este una „politică”, susține liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase.

Potrivit acestuia, legea, una adoptată în anul 2000, stipulează „clar” că este nevoie de minimum 200 de mii de semnături.

„În 3 luni de zile s-au colectat în toată țara, în niște condiții extrem de dificile, peste 400 de mii de semnături. CEC a avut de ales între voința așa-zisei guvernări și voința populară. CEC a nesocotit Constituţia şi a ales să satisfacă dorinţele plahotniuciste. În această situaţie, chemăm întreaga ţară la un protest de amploare”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit acestuia, actuala putere „sfidează în continuare poporul”, cetățenilor rămânându-le o singură soluție – „protestul de amploare”.

Inițiativa de desfășurare a unui referendum privind modificarea Constituției la capitolele alegerea și demiterea președintelui, reducerea numărului de deputați și lipsirea acestora de imunitate, a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală.

Reprezentanții CEC au validat cele peste 400 de mii de semnături prezentate de către grupul de inițiativă, dar și-au motivat decizia prin faptul că nu s-au respectat toate cerințele constituționale, în speță prevederile articolului 141 din legea supremă.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, nu s-a respectat prevederea precum că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

„S-a constatat că numărul de 20 de mii de semnături a fost atins doar în Chișinău, Bălți și Orhei, adică doar trei unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi”, a declarat Iurie Ciocan.

Menționăm că articolul 141 din legea supremă prevede că revizuirea Constituției poate fi inițiată de „un număr de cel puţin 200.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Cetăţeni care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...