13:49:34 19.04.2024
Stiri

DECIS // CEC a RESPINS inițiativa Platformei DA de organizare a unui referendum. Năstase: „Vom ataca această decizie ilegală”

Politică 30.03.2016 17:57 Vizualizări1698 Autor: Ziarul National
DECIS // CEC a RESPINS inițiativa Platformei DA de organizare a unui referendum. Năstase: „Vom ataca această decizie ilegală”


UPDATE 18.00 // Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a calificat decizia CEC ca fiind „ilegală” și a anunțat că o va contesta „în instanțele lui Poalelungi și Plahotniuc”, iar ulterior și la CEDO.

UPDATE 17.58 // CEC a respins inițiativa Platformei DA de organizare a referendumului privind modificarea Constituției și a dizolvat grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor, creat anterior. Șase membri ai CEC au votat pentru respingerea inițiativei, un membru a fost împotrivă, iar altul s-a abținut. Ștefan Urâtu a anunțat că va face publică opinia sa separată prin care își va motiva votul împotriva propunerii de a respinge inițiativa de organizare a referendumului, după ce în timpul ședinței a propus ca să fie sesizat Parlamentul pentru a interpreta legislația contradictorie: „Pe de o parte prevede 200 de mii de semnături, pe de altă parte noi cerem 360 de mii”. Propunerea lui Urâtu nu a fost susținută de membrii CEC.

Deși a colectat mai multe semnături decât era necesar pentru inițierea unui referendum de modificare a Constituției, Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) nu a reușit să asigure pragul minim de câte cel puțin 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrative de nivelul doi.

Acesta este motivul pentru care Comisia Electorală Centrală (CEC) ar putea respinge inițiativa de organizare a unui referendum în R. Moldova privind schimbarea modalității de alegere a șefului statului, reducerea numărului de deputați până la 71 și lipsirea acestora de imunitate, pentru care Platforma DA a adunat semnături timp de trei luni în această iarnă.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat astăzi, într-o ședință a instituției, că Platforma DA a arătat peste 20 de mii de semnături colectate pentru inițierea referendumului numai în municipiile Chișinău (peste 42 de mii de semnături) și Bălți (peste 24 de mii de semnături), dar și în raionul Orhei. În celelalte raioane, 23 în total, numărul semnăturilor variază de la 1 500 la 19 800, susține Ciocan.

În prezent, în R. Moldova există 35 de unități administrative de nivelul doi, iar, potrivit legislației la care face referire Ciocan, Platforma DA urma să colecteze câte cel puțin 20 de mii de semnături din cel puțin 18 raioane sau municipii.

Menționăm că, în timp ce Comisia dezbătea chestiunea, în fața instituției protestau mai mulți membri ai Platformei DA, iar autoritățile au mobilizat zeci de polițiști pentru a asigura ordinea publică la CEC.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, l-a întrebat pe Ciocan de ce au fost mibilizați atâția polițiști la CEC, făcând referire la „statul capturat și polițienesc”, iar președintele CEC l-a amenințat cu „evacuarea” din sală pentru nerespectarea regulamentului CEC. „Eu nu o să vă permit să aduceți haosul și mitingurile în CEC”, a spus Ciocan.

Din cauza scandalului iscat în sala de ședințe a CEC, Iurie Ciocan a anunțat o pauză „până la restabilirea ordinii” pentru a putea continua ședința.

Andrei Năstase susține că legislația din R. Moldova prevede un număr de cel puțin 200 de mii de semnături pentru inițiarea referendumului, „nu 360 de mii, așa cum interpretează instituțiile capturate ale statului. Noi am adunat 405 mii de semnături, de două ori mai mult”. Năstase anunță că Platforma se va adresa la CEDO, în cazul în care autoritățile nu vor permite organizarea referendumului, dar va organiza și proteste.

Menționăm că, astăzi, în cadrul ședinței, membrul CEC Ștefan Urâtu a propus suspendarea examinării acestei chestiuni și expedierea unei solicitări către Parlament pentru a interpreta art. 141 din Constituție și art. 144 din Codul Electoral pentru a clarifica cum și în ce condiții poate avea loc un referendum. Propunerea nu a fost încă pusă la vot.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md