Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost lansat proiectul Primăria…

A fost lansat proiectul Primăria Mea

La 22 martie, grupul de inițiativă Primăria Mea a lansat prima platformă comunitară online din R. Moldova, care are scopul să faciliteze comunicarea dintre chișinăuieni și consilierii din Consiliului Municipal Chișinău. Aceasta este o platformă prin care cetățenii se pot informa despre activitatea Consiliului Municipal, pot adresa întrebări consilierilor și iniția sau susține o petiție.

„Este o inițiativă foarte importantă. Aleșii locali trebuie monitorizați de societatea civilă. Voi ne-ați votat, deci noi trebuie să lucrăm în interesul cetățeanului și în interesul orașului. Este important la nivel de oraș să avem o dezvoltare locală durabilă, iar ca să avem această dezvoltare e necesar să existe comunicare între societate civilă, executiv și legislativ”, a declarat Ion Ștefăniță, consilierul municipal.

De asemenea, activistul civic Vitalii Voznoi a menționat că „este important ca oamenii să vadă cum se manifestă fiecare consilier”.

Platforma comunitară PRIMĂRIAMEA vrea să asigure o comunicare eficientă și transparentă între chișinăuieni și consilierii din cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

• Prin a informa oamenii cine sunt consilierii lor;
• Prin a asigura un dialog elementar dintre cetățeni și consilieri;
• Prin a urmări și prezenta activitatea Consiliului Municipal;
• Prin a prezenta instrumente prin care oamenii pot să își facă vocea auzită;
• Prin a ajuta consilierii municipali să afle și să înțeleagă problemele reale ale cetățenilor.

Pe site-ul primariamea.md, cetățenii pot:
– Cunoaște cine sunt consilierii municipali și care este rolul lor
– Adresa întrebări unui anumit consilier municipal sau unui grup de consilieri
– Iniția sau susține petiții
– Vedea ce fac și cum votează consilierii municipali în cadrul ședințelor

Fondatorii proiectului consideră că treptat problemele Chișinăului pot fi rezolvate dacă există o comunicare eficientă și transparentă între chișinăuieni și consilierii care îi reprezintă.

Aleșii locali trebuie să consulte oamenii în legătură cu proiectele de interes public, iar oamenii să devină mai implicați și responsabili. Locuitorii orașului trebuie să-și facă cunoscută opinia cu privire la proiectele de decizii și să vadă cum votează consilierii, iar consilierii și primarul trebuie să răspundă la necesitățile chișinăuienilor.

Proiectul este un produs al absolvenților programului Challenger, care promovează participarea democratică a cetățenilor și a politicienilor în procesul decizional. Alte proiecte desfășurate de Challenger sunt campaniile „Da’ eu votez” și „Cântărește-ți votul”.