Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 8%, după maximul atins înainte de Paştele Catolic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu aproape 8 % comparativ cu maximul atins înainte de Paştele catolic, potrivit analiştilor băncii de investiţii Saxo Bank.

„Observăm o nouă scădere ce loveşte pieţele de petrol şi acest lucru chiar ridică problema: am ajuns aici prea repede şi prea curând? Se poate argumenta că elementele de bază, în această etapă, nu sunt încă prezente pentru a susţine o mobilizare în pieţele petrolului. În mod evident, noi ne-am mobilizat în urma veştilor despre îngheţarea producţiei, ştim că va fi o întâlnire la sfârşitul lui aprilie unde membrii OPEC şi non-OPEC vor fi nevoiţi să ia o decizie. Dacă nu reuşesc acest lucru, aceasta va avea un impact semnificativ asupra preţului. În SUA, în acelaşi timp, vom continua să observăm creşterea stocurilor în următoarele săptămâni”, menţionează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy Saxo Bank.

Potrivit analistului Saxo Bank, problema principală este creşterea poziţiilor long speculative – pentru fiecare poziţie short în Brent, sunt zece poziţii long, ceea ce indică o piaţă vulnerabilă.

„Cea mai mare grijă de acum este faptul că interesul speculativ a crescut dramatic în poziţiile long în ultimele şase săptămâni. Dacă ne uităm la ţiţeiul Brent pe grafic putem vedea cum poziţia long netă a ajuns la un record. Pentru fiecare poziţie short de pe piaţă, sunt aproape 10 poziţii long. În ocaziile precedente, când pieţele au deviat prea mult într-o singură direcţie, am văzut deseori o revenire bruscă în cealaltă direcţie, acesta fiind riscul cu care se confruntă acum pieţele petrolului. Scăderea sub 40 de dolari aduce riscul ca, în viitorul apropiat, să trebuiască să îl testăm şi mai jos de atât. Pragul de 35 de dolari este nivelul cheie care îmi vine la îndemână în această situaţie şi sub pragul acesta poate fi şi 33 dolari, dar pe termen scurt există riscul de a vedea ţiţeiul Brent scăzând în zona 35 dolari şi apoi, mai târziu, în Q2, să se stabilizeze în intervalul 35-40 dolari”, a apreciat Ole Hansen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...