Peste 300 de vinuri și divinuri, prezentate publicului chinez la Chengdu

Peste 300 de vinuri si divinuri de calitate din Republica Moldova au fost prezentate de 19 vinificatori moldoveni la China Food & Drinks Fair (CFDF) 2016, care s-a desfășurat între 24-26 martie în orașul chinez Chengdu.

În premieră pentru Republica Moldova, 19 de vinificatori autohtoni au fost prezenți la eveniment cu un stand comun, sub brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”..

Alina Fortunatova, expert marketing superior, a declarat că: „deși unele vinuri din țara noastră au mai ajuns sporadic la edițiile anterioare ale CFDF, în acest an marcăm o realizare extrem de importantă: prezența la eveniment sub brandul comun „Wine of Moldova”, care demonstrează capacitatea noastră de a acționa strategic, în beneficiul întregului sector vitivinicol național”.

Potrivit ei, Vinul Moldovei se bucură deja de succes pe piața Chinei, iar acest târg colosal este o nouă rampă de lansare a produselor noastre de calitate către consumatori, potențiali importatori/distribuitori și o oportunitate de întemeiere a relațiilor avantajoase de colaborare și export.”

CFDF este cel important târg din China specializat în băuturi și produse alimentare, având și cele mai îndelungate tradiții – în acest an se află la cea de-a 94-a ediție. Expoziția de la Chengdu International Conference and Exhibition Center a cuprins o gamă vastă de produse, fiind destinată atât profesioniștilor, cât și publicului larg. Numărul doritorilor de a vizita târgul a depășit cifra de 300.000 de persoane.

La standul comun „Wine of Moldova” cu suprafața de 71,5 m2 au fost expuse peste 300 de vinuri si divinuri de calitate din Republica Moldova, prezentate de companiile „Chateau Vartely”, „Vinăria Poiana”, „Et Cetera”, „Vinăria din Vale”, „Suvorov Vin”, „Vinăria Purcari”, „Maurt”, „Nis-Struguraș”, „Fautor”, „Asconi”, „Castel MIMI”, „Imperial-Vin”, „Mold-Nord”, „Cimișlia”, „Migdal P”, „Garling”, „Cricova”, „Bostavan” și „Basarabia Lwin-Invest”.

În cadrul CFDF delegația din Moldova a organizat două prezentări cu degustare de vinuri, moderate de către Fongyee Walker, important formator de opinie în domeniu din China. Pentru a fi accesibile unui public cât mai divers, evenimentele au fost transmise în direct pe rețelele de socializare locale.

De asemenea, în perioada 20-23 martie, câțiva dintre vinificatorii care au participat la China Food&Drinks Fair au luat parte și la o expoziție de vinuri dedicate profesioniștilor din domeniu: somelieri, distribuitori și importatori de vinuri și  jurnaliști specializați. Aceasta a fost organizată la hotelul Kempinski din orașul Chengdu și a fost vizitată de peste 30 000 de persoane interesate.

În prezent Republica Moldova se află pe locul 10 în topul țărilor din care China importă vin. În anul 2015 exportul de vinuri moldovenești în China a crescut cu 100%, pe parcursul anului trecut fiind exportate în China peste 3 milioane de sticle cu vin de producție autohtonă.

Participarea țării noastre la eveniment a fost organizată și finanțată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu susținerea partenerului strategic de dezvoltare, Proiectul de Competitivitate al USAID şi Western NIS Enterprize Fund.

expozitiie vin

expozitie vin

expozitie vin

expozitie vin

expozitie vin

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.