Avion deturnat în Cipru: Piratul aerului a fost arestat. Din ce era făcută „centura cu explozibil”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Piratul care a deturnat un avion de pasageri al companiei EgyptAir și a forțat o aterizare în Cipru avea asupra sa o centură cu explozibili falsă, a declarat marți ministrul cipriot de externe, Ioannis Kassoulidis, citat de DPA.

Bărbatul conectase mai multe carcase de telefoane mobile la cabluri, instalație despre care a afirmat apoi că este o centură cu explozibili, le-a declarat Kassoulidis ziariștilor pe aeroportul din Larnaca.

„Am avut suspiciuni dar am vrut să acționăm prudent”, a adăugat el.

Piratul aerului a fost arestat, iar cele șapte persoane pe care le ținea ostatice la bord au fost eliberate, a precizat Ministerul Aviației Civile din Egipt într-un comunicat, citând o sursă oficială.

Pilotul și copilotul avionului, o însoțitoare de zbor, un ofițer de securitate și trei pasageri au fost ținuți ostatici după ce un bărbat a deturnat zborul 181 al EgyptAir de la Alexandria la Cairo, forțând echipajul să aterizeze dimineață pe aeroportul internațional din Larnaca, a spus ministrul egiptean al aviației, Sherif Fathy.

Televiziunea egipteană Nile News a difuzat imagini cu ostaticii care părăseau avionul și a informat că un grup din forțele speciale egiptene a fost trimis în Cipru pentru a colabora la eliberarea ostaticilor.

Într-un material separat, un alt canal egiptean a difuzat imagini în care se poate vedea cum piratul trece printr-un control de securitate la aeroport înainte de îmbarcare.

Sherif Fathy le-a declarat reporterilor la aeroport că în total s-ar fi aflat 55 de pasageri, în timp ce guvernul cipriot a vorbit despre 72 de pasageri.

„Cel mai important lucru este că toate persoanele de la bordul avionului sunt în siguranță”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Nikos Christodoulides.

Negocierile cu piratul aerului au dus de la început la eliberarea tuturor pasagerilor cu excepția celor șapte pasageri și membri ai echipajului.

Un alt avion egiptean a transportat ostaticii eliberați înapoi în Egipt în cursul zilei.

Ministrul egiptean Sherif Fathy a refuzat să furnizeze numele piratului aerului în cadrul conferinței de presă, dar televiziunea egipteană de stat a relatat că acesta ar fi Seif al-Din Mustafa Muhammad Imam, născut în 1957, un afacerist care trăiește la Cairo. Identitatea sa a fost confirmată de ministrul cipriot de externe pe contul său de Twitter.

Piratul aerului a cerut eliberarea unei femei deținute din rândul opoziției politice din Egipt și a cerut să i se acorde azil în Europa, informează televiziunea cipriotă de stat.

De asemenea, piratul ar fi cerut să discute cu fosta sa soție din Cipru.

Cererile sale au fost scrise în arabă într-o scrisoare care a fost aruncată pe geamul avionului, iar după aceea a fost tradusă de poliția cipriotă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...