SRI: Cartele prepay românești, folosite în zone de conflict din Siria și Irak

Serviciul Român de Informaţii a declarat astăzi că nu poate oferi informații, în acest moment, referitoare la faptul că teroriștii implicaţi în atentatele din Europa au utilizat cartele preplătite românești, dar precizează că deține informații că sunt folosite cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă în zone de conflict, inclusiv în Siria și Irak.

„Cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria și Irak. Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetățeni români rezidenți în Siria (sau alte zone de conflict), dar și de persoane având conexiune cu entități teroriste”, se arată într-un răspuns al SRI pentru Agerpres.

Poziţia SRI a fost făcută după ce premierul român Dacian Cioloş a subliniat duminică la un post de televiziune necesitatea unui control mai bun al vânzării cartelelor PrePay, adăugând că în perioada următoare ministrul Justiției și cel al Internelor vor aduce în atenția Executivului ”aceste elemente’.

“Ei se plâng (autoritățile responsabile — n.r.)… știți discuția veche apropo de cartelele prepay. De exemplu, înțeleg că România e una din puținele țări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele prepay fără un control de identitate. Înțeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a spus premierul Cioloș.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.