Japonia se simte amenințată de Rusia: Moscova vrea bază militară în Kurile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anunţul făcut de ministrul Apărării din Rusia, Serghei Shoigu, privind o eventuală instalare a unei baze militare în insulele Kurile a stârnit panică la Tokyo, teritoriul fiind disputat între cele două ţări de şapte decenii, de când arhipelagul a intrat în administrarea Uniunii Sovietice.

Shoigu a declarat că Rusia intenţionează să deschidă o bază navală pentru Flota Pacificului în arhipelagul care ţine încordate relaţiile între Tokyo şi Moscova încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea război Mondial, anunţă agenţia TASS.

În replică, directorul departamentului pentru Relaţii cu Rusia din cadrul Ministerului de Externe al Japoniei, Tokuda Shuici, a convocat, la sfârşitul săptămânii trecute, o întâlnire de urgenţă cu ambasadorul Rusiei la Tokyo.

„Suntem îngrijoraţi de anunţul făcut de ministrul Shoigu. Dacă acest lucru presupune extinderea infrastructurii militare în teritoriile nordice din insulele Kurile suntem cu siguranţă îngrijoraţi”, a explicat oficialul nipon.

Pe 25 martie, Serghei Shoigu a nunţat că „Flota Pacificului va efectua, din aprilie, o misiune de 3 luni în arhipelagul Kurile. Scopul principal este să studieze posibilitatea înfiinţării unei baze navale în zonă”.

Oficialul de la Moscova a afirmat anterior că Rusia intenţionează să poziţioneze în 2016 rachete Bal şi Bastion, precum şi drone Eleron-3 în viitoarea baza din Kurile.

Exerciţii cu rachete antiaeriene Tor-M2U au fost efectuate anul trecut în zona de către forţele militare ruseşti.

După încheierea războiului, în 1945, Moscova şi Tokyo nu au încheiat niciun tratat de pace, la mijloc fiind disputa asupra insulelor Shikotan, Khabornai, Iturup şi Kunashir, pe care Japonia le revendică drept teritorii ale sale din nordul insulei Hokkaido.

Problema instalării unei baze militare în apropierea Japoniei este extrem de spinoasă, niponii fiind principalii aliaţi ai Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...