Nume
Parola
Vizualizări: 1676
La Edineț a avut loc o sesiune de informare privind Concursul de selectare a conceptelor de proiecte de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională
Edineț, 28 Martie 2016 — Autoritățile publice locale (APL) de nivelurile I și II din Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni, eligibile pentru participarea la Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională anunțat pentru perioada anilor 2017-2020, au participat vineri, 25 martie, la o sesiune de informare organizată în incinta Consiliului Raional Edineț. La sesiunea de informare organizată la Edineț au participat aproximativ 70 de potențiali beneficiari de mijloace financiare alocate de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Joi, 24 martie, o sesiune de informare similară a avut loc și la Bălți, unde au participat circa 100 de reprezentanți ai APL de nivelurile I și II municipiul Bălți și raioanele Sângerei, Râșcani, Glodeni și Fălești. Săptămâna viitoare, o astfel de sesiune de informare va avea loc și la Soroca, unde miercuri, 30 martie, se vor întruni APL de nivelurile I și II din raioanele Drochia, Soroca și Florești.

La deschiderea sesiunii de informare de la Edineț, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Ion Bodrug, a menționat că, la această etapă, este importantă atenția și, ulterior, implicarea autorităților locale. Directorul ADR Nord a adus la cunoștința participanților faptul că, spre sfârșitul acestui an, în rezultatul concursului ansat, va fi elaborat un document cu proiecte de dezvoltare regională ce vor fi implementate în perioada 2017-2020.

„A început o nouă perioadă de planificare – 2017-2020, în cadrul căreia vor fi întreprinse măsuri atât la nivel de acte normative, reglementări și acte legislative, precum și activități în domeniul implementării proiectelor care vin să contribuie la atingerea obiectivelor politicii de dezvoltare regională. Anterior, de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, prin intermediul agențiilor de dezvoltare regională și a autorităților publice locale, au fost implementate mai multe proiecte cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). FNDR este un fond care se formează din alocații de la bugetul de stat, în mărime de 1% din veniturile acestuia, precum și sunt atrase mijloace financiare de la partenerii de dezvoltare. Perioada de depunere a depunerilor de proiecte a fost extinsă până în data de 3 mai, pentru a da posibilitate autorităților publice locale să pregătească mult mai bine proiectele, să descrie în detalii toate rezultatele, produsele și, ca scop, să obținem impactul major pentru localitate și pentru regiune în ansamblu. Evaluarea propunerilor de proiecte va avea loc în cadrul mai multor etape: două la nivel regional, ulterior vor fi examinate la nivel național de o comisie interministerială”, a menționat Sergiu Cecan, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională din cadrul MDRC.

La rândul său, președintele Consiliului Raional Edineț, Iurii Garas, gazda evenimentului de la Edineț, a declarat că este binevenită inițierea unei sesiuni de informare în privința noului concurs de proiecte. Președintele raionului Edineț a mulţumit reprezentanţii ADR Nord, pentru strânsa conlucrare şi implicarea activă cu administraţia publică locală.

În cadrul ședinței, specialiștii ADR Nord au prezentat noile reguli de aplicare a propunerilor de proiecte pentru următoarea perioadă de timp, au fost descrise care sunt responsabilitățile și rolurile actorilor implicați în procesul de implementare a proiectelor, au fost prezentate și alte oportunități de obținere a finanțării nu numai din sursele FNDR. Totodată, reprezentanții ADR Nord au mai informat că valoarea tuturor proiectelor care vor fi selectate în cadrul concursului național anunțat este de aproximativ un miliard de lei, bani ce vor fi alocați treptat, până în 2020, din sursele FNDR.

În ultima parte a ședinței de informare, Marin Căpraru, reprezentant SUERD, le-a vorbit autorităților locale despre beneficiile Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în Republica Moldova. Informații utile în acest sens se găsesc mai jos, la rubrica SUERD. Totodată, despre implicarea autorităților locale în Programe transfrontaliere și transnaționale a ținut un discurs Oxana Paierele, șefa Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor din cadrul MDRC.

Până în data de 3 mai 2016, APL de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord (mun. Bălți și raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca) pot depune notele conceptuale de proiect la sediul ADR Nord (mun. Bălți, Piața Vasile Alcsandri, 8). Vor urma mai multe etape: de completare a notelor conceptuale și de selectare și de aprobare spre finanțare. Acest proces va dura cinci luni.

Proiectele selectate urmează să obțină finanțare din FNDR și trebuie să țină de următoarele domenii: infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice.

Formularele necesare pentru participarea la concurs se găsesc pe site-ul www.adrnord.md.

Pentru mai multe detalii despre procedura de completare și depunere a documentelor, vă recomandăm să luați legătura cu specialiștii din cadrul Secției managementul proiectelor a ADR Nord: tel. (0231) 2-56-46; e-mail: smp.adrnord@gmail.com.

www.adrnord.md