Declaraţiile aparţin ambasadoarei Comisiei Europene în România, Angela Filote, şi au fost făcute în cadrul unui interviu pentru România Liberă. Oficialul european s-a arătat îngrijorat de prelungirea crizei de formare a unui nou Guvern la Chişinău.

„În Republica Moldova cu cât această perioadă se prelungeşte, cu atât se vor amâna reformele structurale. E nevoie de o soluţie pro-europeană şi pro-reforme. E important să avem parteneri credibili la Chişinău care să continue procesul de apropiere al acestei ţări de UE. Este statul cel mai avansat în discuţiile cu noi din cadrul Parteneriatului Estic şi vorbim deja despre eliminarea vizelor”, a declarat Angela Filote.

Ambasadoarea CE la Bucureşti s-a referit şi la şansele Republicii Moldova de a deveni candidat de aderare la UE.

„Tratatul UE spune că orice stat care îndeplineşte criteriile de la Copenhaga poate adera la UE. Deci există o ­perspectivă clară europeană pentru R. Moldova. În acelaşi timp, ştim cât de greu i-a fost României să îndeplinească aceste criterii. R. Moldova are, în plus, şi o altă mare problemă: conflictul îngheţat din Transnistria şi interesele Rusiei faţă de acest spaţiu. Pentru R. Moldova provocarea este mult mai mare, dar ca în orice întreprindere grea, important e să se facă paşii corecţi în direcţia corectă”, a adăugat Angela Filote.

Or, chiar şi cu un conflict îngheţat, Republica Moldova poate depune cerere de aderare la UE, dacă este pregătită, a accentuat oficialul european.

„Din păcate, în UE avem deja o astfel de experienţă. Dar reuşim chiar cu acest handicap, putem avea Cipru în UE. Sigur, e o altă situaţie şi nu putem face astfel de comparaţii. Va fi un mare handicap pentru R. Moldova, dar în sine nu descalifică un stat, R. Moldova, pentru a aplica atunci când este pregătit”, a conchis ambasadoarea Comisiei Europene în România.