Ghimpu a declarat că Christoph Heusgen, consilierul pentru Politică Externă şi Securitate al cancelarului Germaniei nu a venit cu sfaturi, dar a lăsat de înţeles că Berlinul îşi doreşte la Chişinău formarea unei alianţe proeuropene veritabile.

„Prezenţa lor (a emisarilor europeni) demonstrează că Europa doreşte o alianţă a acestor trei partide, PLDM, PD şi PL. Republica Moldova nu are viitor fără reforme. Iar reforme fără sprijinul partenerilor occidentali, nu pot avea loc”, a declarat Ghimpu în cadrul unei emisiuni de la Noroc TV.

Referindu-se strict la vizita lui Heusgen, Ghimpu declarat că acesta a lăsat de înţeles că Germania nu-şi doreşte o alianţă de guvernare cu participarea comuniştilor.

„Cursul european trebuie să aibă un Guvern stabil. Guvernul ca să facă reforme trebuie să aibă în spate o majoritate sigură. Dacă să descifrez eu asta, înseamnă o alianţă fără comunişti”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Christoph Heusgen, consilierul pentru Politică Externă şi Securitate al cancelarului Germaniei, a efectuat luni o vizită la Chişinău, el având întâlniri cu liderii PLDM şi PL. Deşi ar fi trebuit să se întâlnească şi cu conducerea PDM, reprezentanţii partidului au declarat că nu a fost din timp stabilită o astfel de întâlnire, aşa că ea nu a mai avut loc.