La 27 martie 1968 înceta din viaţă, în circumstanţe suspecte, cosmonautul Iuri Gagarin

La 27 martie 1968 a încetat din viaţă într-un accident cu un MIG 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin (n.1934), primul om care a ajuns în spaţiu. La manşa unui avion de antrenament cu două locuri, cosmonautul sovietic s-a prăbuşit alături de copilotul său, în regiunea Vladimir la nord-est de Moscova, în circumstanţe rămase neelucidate.

Dosarul accidentului său a fost imediat clasat cu eticheta “secret de stat” şi abia în 2011 autorităţile de la Moscova  a dezvăluit concluziile, rămase “secret de stat”, formulate de comisia care a anchetat moartea cosmonautului Iuri Gagarin.

Potrivit acestora,  moartea lui Iuri Gagarin a fost provocată de o eroare de pilotaj, comisă de acest erou naţional pentru a evita o sondă atmosferică.

Accidentul, produs la 7 ani de la performanţa lui Iuri Gagarin din 12 aprilie 1961, când a devenit primul om care a ajuns în spaţiu, a şocat întreaga opinie publică, dar ancheta care a urmat a fost clasată drept “secret de stat” de către autorităţile sovietice, acest statut fiind anulat după 43 de ani.

“Concluziile comisiei: în virtutea analizei circumstanţelor în care s-a produs accidentul aerian şi a elementelor de anchetă, cauza cea mai probabilă a catastrofei este o manevră bruscă (a pilotului) pentru a evita o sondă atmosferică”, se arăta în raportul comisiei.

O altă cauză, însă “mai puţin probabilă”, era aceea că pilotul sovietic a vrut “să evite să intre în stratul de nori”.

Menţinerea secretului în epoca sovietică asupra acestui dosar a alimentat zvonuri şi ipoteze dintre cele mai diverse despre moartea lui Gagarin, care a rămas unul dintre eroii preferaţi ai ruşilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.