(VIDEO) Stepaniuc: Limba (română și moldovenească) este aceeași. În 2008 am încercat să stabilim în Constituție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Limba (româna și moldovenească) este aceeași, iar o prevedere în acest sens ar fi putut fi introdusă în Constituție în 2008, dar „forțe obscure” l-au convins pe președintele de atunci, Vladimir Voronin, să nu accepte acest lucru, susține istoricul Victor Stepaniuc.

Declarații în acest sens, unele surprinzătoare, în condițiile în care vin de la un înverșunat promotor al moldovenismului, au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune NTV.

Victor Stepaniuc a declarat că în 2007 i-a făcut o propunere în acest sens președintelui de atunci, Vladimir Voronin, de a stipula în constituție că limba (româna și moldoveneasca) este aceeași.

„Fracțiunea noastră, a comuniștilor, număra 56 de deputați și noi contam și pe voturile PPCD și a altor deputați rezonabili” a declarat Stepaniuc, arătând că exista o majoritate constituțională care ar fi putut susține un astfel de proiect.

Fostul deputat comunist a spus că acesta ar fi fost un „compromis” rezonabil pentru Republica Moldova, care ar fi rezolvat o problemă ce dezbina societatea.

„Trebuie să spun că la o anumită etapă, președintele Voronin a căzut de acord. Cineva, pe urmă, a intervenit și, din păcate, noi nu am putut să promovăm această inițiativă pentru următoarea etapă. La sfârșitul anului 2008 și pe urmă, în prima jumătate a lui 2009, noi nu am putut să-l convingem pe președintele Voronin, care a spus să lăsăm această chestiune după 2009”, a mai spus Stepaniuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...