„Cu Savcenko, în ceea ce ne priveşte situaţia este foarte simplă şi foarte clară: Savcenko a fost condamnată (...) şi ea îşi va ispăşi pedeapsa", a declarat Peskov într-un interviu acordat postului de televiziune TVTs.

La capătul unui proces care a durat şase luni şi care a agravat tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnată marţi la 22 de ani de închisoare, justiţia rusă găsind-o vinovată de complicitate la moartea în iunie 2014 a doi jurnalişti ruşi în estul separatist al Ucrainei. Potrivit justiţiei ruse, ea a fost cea care a lansat tirurile de mortier care i-au ucis pe cei doi jurnalişti. Avocaţii Nadiei Savcenko au anunţat că vor face apel.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a propus Moscovei ca în schimbul Nadiei Savcenko să elibereze doi ruşi, care, potrivit Kievului, ar fi membri ai serviciilor de informaţii militare ruse, capturaţi şi deţinuţi de mai multe luni în Ucraina. Însă Peskov a spus că nicio decizie cu privire la un eventual schimb de prizonieri nu a fost luată până acum de către preşedintele rus Vladimir Putin.

„Doar şeful statului poate lua o altă decizie" decât cea luată deja de justiţia rusă, a insistat Peskov. „Dar, până acum, el nu a luat o astfel de decizie", a continuat el, care a denunţat o "isterie rusofobă" a Occidentului în cazul Nadiei Savcenko şi a subliniat că este "mult mai uşor să se rezolve cu calm astfel de probleme".

Totodată, Peskov a recunoscut că secretarul de stat al SUA, John Kerry, şi şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier, primiţi la Moscova în această săptămână de preşedintele Putin, au abordat subiectul Nadia Savcenko. "Dar este puţin probabil ca subiectul Savcenko să se afle în centrul unor astfel de discuţii. Kerry nu a venit să facă presiuni asupra lui Putin pe tema Nadiei Savcenko", a insistat el.