14:53:50 16.04.2024
Stiri

Europarlamentar român: „Europa așteaptă implementarea reformelor asumate și va monitoriza rezultatele Guvernului R. Moldova în acest proces”

Politică 26.03.2016 18:05 Vizualizări988 Autor: Galina Munteanu
Europarlamentar român: „Europa așteaptă implementarea reformelor asumate și va monitoriza rezultatele Guvernului R. Moldova în acest proces”


R. Moldova este țara care a primit până acum cei mai mulți bani nerambursabili pe cap de locuitor dintre toate statele din afara UE pentru a implimenta reforme, iar acum, după un an de zile în care luptele politice au impiedicat implementarea Acordului de Asociere, e timpul să se treacă în sfârșit la treabă. Declarația îi aprține europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru evz.md.

Europarlamentarul susține că acest Guvern va fi evaluat strict pe baza realizărilor. „Europa așteaptă implementarea reformelor asumate prin Acordul de asociere și va monitoriza rezultatele Guvernului în acest proces. Cetățenii R. Moldova au de câștigat de pe urma apropierii R. Moldova de Europa și solicit acestui Guvern să nu fie o piedică în calea beneficiilor pe care oamenii le pot obține de pe urma apropierii de Europa”, susține europarlamentarul.

Potrivit acestuia, cea mai importantă prioritate a actualului Guvern trebuie să fie lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului judiciar. „Nu poţi avea o economie performantă şi bunăstare atâta timp cât corupţia este în floare. Niciun investitor străin nu va veni în R. Moldova să-și deschidă o afacere și să creeze locuri de muncă, atâta vreme cât nu poate avea încredere în sistemul judiciar și nu are garanția că, dacă face o afacere cinstită, este tratat corect de către stat. Or, Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie și Comisia Naţională de Integritate sunt instituțiile pe care Guvernul R. Moldova trebuie să le reformeze structural și să se asigure, apoi, că aceste reforme nu vor fi reversibile.

De aceea, în dezbaterea din Parlamentul European, l-am mai întrebat pe prim-ministrul Pavel Filip cum are de gând să se asigure că legile care vizează aceste instituţii sunt implementate cu adevărat. Prim-ministrul Filip nu mi-a răspuns concret nici la această întrebare, mi-a spus doar că Guvernul lucrează la modificarea legislației. Or asta nu este suficient, poți să ai legi bune, dar să nu fie aplicate.

Un alt aspect la care eu ţin în mod deosebit este reforma sectorului bancar. Am spus-o şi anul trecut când am venit la Chişinău şi o voi tot repeta până când autoritățile moldovenești vor înțelege, sunt necesari trei paşi pentru ca sectorul bancar să recapete încrederea investitorilor internaţionali și a cetățenilor: în primul rând, aducerea în faţa justiţiei a celor care au prejudiciat statul cu un miliard de dolari si recuperarea prejudiciului, apoi, recâștigarea încrederii în sistemul bancar și, în al treilea rând, întărirea supervizării sectorului bancar pentru a preveni pe viitor ca astfel de fraude să mai aibă loc. Iar aici mă aștept ca Guvernul R. Moldova să apeleze mai mult la sprijinul experților europeni, care au o pregătire solidă și experiență cumulată de peste 50 de ani în lupta împotriva spălării banilor”, susține sursa citată.

Întrebat care sunt așteptările Bruxelles-ului de la Chișinău, europarlamentarul spune că, la fel ca și colegii lui din Parlamentul European, așteaptă ca R. Moldova să îndeplinească termenele prescrise în foaia de parcurs privind implimentarea reformelor.

„Pot să vă spun că sunt termene ambițioase, iar eu, ca toți colegii mei din Parlamentul European care suţinem drumul european al R. Moldova, mă aștept ca aceste termene să fie îndeplinite. Dar pentru R. Moldova nu este suficient doar să adopte niște legi, trebuie să se asigure că acele legi sunt aplicate cu adevărat și că generează efectele dorite. Evident că respectarea elementelor din foaia de parcurs va da mai multă credibilitate Guvernului, însă, dacă aceste legi nu sunt şi implementate, nu se va schimba nimic”, mai spune Siegfried Mureșan.

Cât privește alegerile prezidențiale din R. Moldova, ce ar putea avea loc la toamnă, europarlamentarul susține că cetățenii R. Moldova trebuie să-și aleagă un președinte care să lucreze pentru oameni, nu pentru grupuri de interese. „Reforma adevărată a justiției, așa cum am avut în România ultimilor 10 ani, o justiție care să-i tragă la răspundere pe toți cei care au greșit, politicieni care să spună oamenilor deschis care sunt avantajele apropierii de Europa și să îi apere de toți propagandiștii care susțin contrariul”, a concluzionat europarlamentarul român.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md