Kremlinul reacționează în cazul Savcenko: Decizia deja a fost luată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, condamnată săptămâna aceasta la 22 de ani de închisoare pentru complicitate la asasinarea a doi jurnaliști ruși, „își va ispăși pedeapsa”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în condițiile în care autoritățile de la Kiev au propus un schimb de prizonieri, transmite AFP.

„Cu Savcenko, în ceea ce ne privește situația este foarte simplă și foarte clară: Savcenko a fost condamnată (…) și ea își va ispăși pedeapsa”, a declarat Peskov într-un interviu acordat postului de televiziune TVTs.

La capătul unui proces care a durat șase luni și care a agravat tensiunile dintre Rusia și Ucraina, Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnată marți la 22 de ani de închisoare, justiția rusă găsind-o vinovată de complicitate la moartea în iunie 2014 a doi jurnaliști ruși în estul separatist al Ucrainei. Potrivit justiției ruse, ea a fost cea care a lansat tirurile de mortier care i-au ucis pe cei doi jurnaliști. Avocații Nadiei Savcenko au anunțat că vor face apel.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a propus Moscovei ca în schimbul Nadiei Savcenko să elibereze doi ruși, care, potrivit Kievului, ar fi membri ai serviciilor de informații militare ruse, capturați și deținuți de mai multe luni în Ucraina. Însă Peskov a spus că nicio decizie cu privire la un eventual schimb de prizonieri nu a fost luată până acum de către președintele rus Vladimir Putin.

„Doar șeful statului poate lua o altă decizie” decât cea luată deja de justiția rusă, a insistat Peskov. „Dar, până acum, el nu a luat o astfel de decizie”, a continuat el, care a denunțat o „isterie rusofobă” a Occidentului în cazul Nadiei Savcenko și a subliniat că este „mult mai ușor să se rezolve cu calm astfel de probleme”.

Totodată, Peskov a recunoscut că secretarul de stat al SUA, John Kerry, și șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier, primiți la Moscova în această săptămână de președintele Putin, au abordat subiectul Nadia Savcenko. „Dar este puțin probabil ca subiectul Savcenko să se afle în centrul unor astfel de discuții. Kerry nu a venit să facă presiuni asupra lui Putin pe tema Nadiei Savcenko”, a insistat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...