12:07:46 25.04.2024
Stiri

ATENȚIONARE! O boală infecțioasă a ajuns la hotarul R. Moldova

Social 26.03.2016 17:13 Vizualizări2692 Autor: Stela Mihailovici
ATENȚIONARE! O boală infecțioasă a ajuns la hotarul R. Moldova verticalonline.ro


Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenţionează că există riscul aparției pestei porcine africane în R. Molodva. Boala a fost identificată în imediata apropiere de graniţă, în localitatea Stepanovka din regiunea Odesa. ANSA a cerut Guvernului să convoace comisia excepţională pentru a analiza situația și a decide ce măsuri pot fi întreprinse la nivel naţional, pentru a evita răspândirea infecției.

Pe 23 martie, a fost înregistrat un focar în localitatea Nadlimanskoe din regiunea Odesa. Conform datelor preliminare, au fost identificați 147 de porci infectați. Se efectuează măsuri de localizare şi lichidare a focarului.

Într-un alt focar din Stepanovka au fost inspectate toate 82 de gospodării care au alertat specialiștii. Au fost distruse prin ardere opt animale susceptibile la pesta porcină. La intrare și ieşire din focar au fost instalate posturi sanitar-veterinare şi de poliţie. Vehiculele sunt inspectate şi dezinfectate.

Pesta porcină nu se transmite la om, dar poate provoca pagube economice grave. Reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor încearcă împreună cu vameșii și poliţiștii de frontieră să împiedice pătrunderea virusului pe teritoriul R. Moldova. Au fost introduse restricţii de transport a porcilor din Ucraina, iar pe segmentul transnistrean de graniță au fost instalate filtre sanitare.

Pentru a putea interveni rapid și eficient, cetăţenii sunt rugați să anunţe imediat autorităţile sanitar-veterinare despre orice îmbolnăvire sau pieire a porcilor domestici şi mistreţilor.

Pesta porcină poate fi recunoscută după următoarele simptome: stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,50 – 420 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului porcilor, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 - 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Nu există tratament sau vaccin pentru această boală infecțioasă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md