În lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), "partenerii noştri cei mai importanţi sunt musulmanii americani", a declarat Obama într-o alocuţiune săptămânală, ce intervine după atentatele de marţi de la Bruxelles, revendicate de SI şi care s-au soldat cu 31 de morţi şi aproximativ 300 de răniţi.

Preşedintele SUA şi-a prezentat cu această ocazie condoleanţele rudelor celor doi cetăţeni americani ucişi în atentatele de marţi, în timp ce alţi "cel puţin 14 au fost răniţi".

„Noi trebuie să respingem orice tentativă de stigmatizare a musulmanilor americani" a insistat Obama şi a salutat "contribuţiile lor enorme pentru ţara noastră şi modul nostru de viaţă".

„Aceste încercări sunt contrare caracterului nostru, valorilor noastre şi istoriei noastre de naţiune construită pe ideea libertăţii religioase", a subliniat preşedintele american.

„Aceasta este contraproductiv. Aceasta face direct jocul teroriştilor care vor să ne monteze unii împotriva altora; care doresc să aibă un motiv de a recruta mai multe persoane pentru cauza lor ataşată urii", a reiterat Barack Obama.

Cei doi candidaţi principali la învestitura republicană în vederea prezidenţialelor din 8 noiembrie, Donald Trump şi Ted Cruz, susţin ideea ca poliţia să patruleze cartierele musulmane. Trump doreşte de asemenea să interzică temporar intrarea musulmanilor în SUA de teama ca vreun extremist să se ascundă printre ei.

Obama a recunoscut că gruparea Statul Islamic "reprezintă o ameninţare pentru întreaga lume civilizată", dar a promis că "teroriştii vor eşua". El a salutat vineri eliminarea de către SUA a numărului doi în ierarhia grupării Statul Islamic, Abdel Rahman Al-Qadouli, anunţată vineri.

Cea de-a patra ediţie a Summitului privind securitatea nucleară — care va reuni mai mulţi şefi de stat săptămâna viitoare la Washington (joi şi vineri) — va fi o ocazie de a discuta despre lupta împotriva Statului Islamic şi de a "asigura că lumea rămâne unită în acest efort", a mai precizat preşedintele american.