Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ipocrizia ca nouă religie

Ipocrizia ca nouă religie

Oligarhii care se angajează ei înşişi pentru ”dezoligarhizare”, desigur prin ”schimbări sistemice în sistem”, sunt doar un caz emblematic pentru noul cult oficial: ipocrizia instituţionalizată. Ea nu cunoaşte graniţe şi orientări geopolitice: din Coreea de Nord până în Turkmenistan şi din Rusia până în SUA, ea este omniprezentă.

Valul migraţional oferă exemple strigătoare la cer. Avem o armadă de luptători ”pro-imigranţi”, inclusiv din afara Europei, care îndeamnă populaţia din ţările europene să accepte necondiţionat orice număr de imigranţi. O vedetă ”umanitară” este şi George Clooney. Proprietar a cinci vile de lux, el se întâlneşte cu Angela Merkel, încearcă să provoace sentimentul vinovăţiei în masa europenilor mai sceptici. Ghiciţi câţi refugiaţi a primit el personal în una din casele sale? Niciunul. Ca şi Angela Merkel, George Soros (fost colaboraţionist al regimului nazist, în tinereţe) şi sutele de altruişti profesionişti. Ce le pasă lor că va avea de plătit pentru asta contribuabilul de rând sau că plebeii din cartierele socialmente vulnerabile vor suferi de mai multă criminalitate? Vedetele anti-rasism, anti-xenofobie trăiesc, de regulă, la o distanţă confortabilă de raioanele multiculturale pe care le recomandă pentru restul ţării. Ele preferă o vecinătate cu europeni albi de elită – cu bodyguarzi, sisteme de alarmă şi străzi blocate (nu e doar o invenţie a lui Voronin).

Schimbarea climatului oferă un amplu teren pentru ”preoţimea” cultului ecologist. În avioanele lor private, ei zboară de la un summit la altul, îndemnând oamenii din ţările în curs de dezvoltare să-şi reducă consumul personal de energie. Al Gore, marele guru al mişcării, locuieşte într-o vilă care consumă de 20 de ori mai multă energie decât o casă americană medie. Norvegia planifică să interzică maşinile cu benzină în favoarea celor electrice, pe când statul-dădacă de acolo şi elitele ţării fac bani din extragerea petrolului. Regula mişcării ecologiste sponsorizate şi promovate de miliardari şi vedete de la Hollywood e simplă: omul de rând trebuie să trăiască minimalist; elitele, în schimb, sunt în afara legii.

Alte două exemple evidente sunt încercarea de a interzice banii reali, substituindu-i cu bani electronici, şi posesia armelor private. Şi aici, unii oameni sunt mai egali decât alţii. Regulile sunt valabile doar pentru cetăţeanul obişnuit. Elitele, în schimb, colectează bani reali – aur, argint – şi se asigură cu bodyguarzi înarmaţi.

Ipocrizia flagrantă merge mână în mână cu un sistem educaţional care încearcă să elimine orice individualitate, gândire critică şi spirit de opoziţie la tineret. De câte ori am auzit aceste vorbe pompoase, adresate în cadrul evenimentelor – la 1 septembrie, la alegeri, în campanii ONG-iste: ”Voi sunteţi viitorul ţării, sunteţi speranţa noastră, ş.a.m.d.!” Ar trebui să ne facă suspicioşi faptul că ele sunt rostite adesea de membrii elitelor corupte sau de tinere cadre cu speranţe pecuniare, de a fi ”crescute” de vreun protector/sponsor.

Speriat cu trecerea testelor standard, tineretul se va ocupa de cu totul altceva, şi nu de dezvoltarea spiritului critic, cu intrarea în conflict cu autorităţile intelectuale dubioase, care la un moment dat îi pot decide soarta profesională. Dar şi ”controlorii minţilor” sunt cu adevărat speriaţi de creşterea populismului politic-incorect. Donald Trump, în sondajele recente, deja a trecut pragul de 50% în rândul electoratului republican, iar în topul partidelor din Austria, conform ultimelor sondaje, a ajuns partidul eurosceptic şi antimigraţional FPÖ.