Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PLDM, gata de dialog cu…

PLDM, gata de dialog cu partidele pro-europene pentru a identifica un candidat comun pentru alegerile prezidențiale

Reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova susțin, într-un comunicat de presă, că sunt gata să discute cu partidele pro-europene pentru a identifica un candidat comun la funcția de șef al statului.

„Situaţia social politică din R. Moldova demonstrează că actuala guvernare foloseşte motivul integrării europene doar pentru a-şi consolida puterea în mod nelegal şi nedemocratic. Constatăm cu regret că reformele există doar în declaraţiile triumfaliste ale actualei guvernări şi nu au nimic în comun cu realitatea. Acest lucru este confirmat şi de eşecul delegaţiei guvernamentale la Bruxelles. În acelaşi timp, constatăm că presiunile asupra membrilor Partidului Liberal Democrat din Moldova continuă, guvernarea fiind preocupată doar de şantaj politic şi de concentrarea nelegitimă a puterii.

Condamnăm vehement acest comportament al guvernării, care nu demonstrează altceva decât dorinţa de a apăra interese de grup, de a păstra controlul asupra instituţiilor independente şi a justiţiei.

Evidenţiem că decizia Curţii Constituţionale cu privire la alegerile directe ale Preşedintelui R. Moldova este un exerciţiu extrem de important, care va avea un impact decisiv asupra vieţii politice. Considerăm că alegerea directă a şefului statului poate fi un început pentru întoarcerea puterii către popor.

În acest sens, PLDM îşi exprimă disponibilitatea de dialog cu toate partidele pro-europene de opoziţie şi extraparlamentare pentru a identifica modalitatea de participare în alegerile prezidenţiale, precum şi pentru a nu permite manipularea şi fraudarea scrutinului.

Concentrarea mijloacelor de informare în masă, a justiţiei, a instituţiilor statului într-un singur pol; utilizarea practicilor corupte şi a şantajului pun în pericol desfăşurarea alegerilor prezidenţiale într-o manieră liberă şi corectă. Considerăm că partidele politice, societatea civilă şi instituţiile internaţionale trebuie să îşi unească urgent forţele, pentru a demonta situaţia curentă şi a nu permite controlul acestor alegeri de un grup de interese aflat la guvernare în acest moment. Considerăm imperativă organizarea alegerilor prezidenţiale în termeni restrânşi, în conformitate cu legea. Tărăgănarea desfăşurării alegerilor prezidenţiale poate pune în pericol caracterul liber şi corect al scrutinului”, meníoneaz[ reprezentanții PLDM.