Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Atentatele teroriste din Belgia și R.Moldova,

Atentatele teroriste din Belgia nu pot să lipsească din retrospectiva acestei săptămâni, spune directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, Sorina Ștefârță, potrivit căreia Republica Moldova nu ar trebui să ignore aceste tragedii, chiar dacă au avut loc la câteva mii de kilometri depărtare.

Sorina Ștefârță: „Oricât ne-ar părea de rău dar în opinia mea evenimentul politic al acestei săptămâni este evenimentul care s-a întâmplat în Belgia, adică atentatele teroriste. Terorismul rămâne o problemă care ne vizează pe toți și nu e vorba doar de faptul că în Belgia trăiesc foarte mulți conaționali, dar de faptul că trăim într-o singură lume și că trebuie să începem să vedem conexiunile existente între noi toți. Să nu ne imaginăm că dacă un eveniment se întâmplă la 1000 de km de noi atunci nu ne va afecta nici într-un mod.

Un alt eveniment este condamnarea pilotului ucrainean Nadejda Savcenko la 22 de ani de închisoare. Vedem repetarea în estul Ucrainei a unor scenarii care s-au întâmplat și în estul Republicii Moldova. Ne dăm seama că și aici nu s-au încheiat problemele și că o altă sabie a lui Damocles mai planează deasupra capului nostru. Separatismul și extremismul este același, și în est și în vest și trebuie să fim mereu de veghe.

Între aceste două evenimente mai mult sau mai puțin de politică externă, în săptămâna curentă a trecut poate puțin mai neobservat faptul că Nicolae Timofti și-a încheiat mandatul de președinte al Republicii Moldova. Din păcate, domnul președinte nu a ales să vină cu un bilanț al acestor patru ani. Ar fi fost demn să apară, am fi înțeles și noi cum a înțeles și Nicolae Timofti acești patru ani ai săi în politică. În acest context m-am uitat cu invide la un video în care Barack Obama dansează tango, astfel am revenit la o idee mai veche, că aș vrea să avem și noi un președinte mai viu care va veni și cu declarații la timp, și în caz de necesitate va dansa tango, inclusiv tangouri politice.”

Tot în această săptămână, mai multe organizații au semnat un apel prin care cer autorităților ca ședințele de judecată din cadrul examinării cauzei penale împotriva lui Vlad Filat să fie publice, ceea ce e puțin probabil să se întîmple, spune Valeriu Vasilică, directorul agenției de presă IPN.

Valeriu Vasilică: „Reacțiile autorităților statului, în special a Procuraturii este una... trebuie să citim printre rânduri, categoric împotriva ședințelor publice. De aceea, nu cred să se întâmple nimic, chiar dacă aceste ONG-uri au fost cu inițiativă și au fost cu suficiente argumente bine așezate, bine argumentate, fac trimitere la necesitatea consolidării încrederii în justiție, suspiciunile mari în ceea ce privește influența puterii, a autorităților asupra justiției în acest caz și multe alte cazuri.”

Vlad Filat se află în prezent în arest preventiv, fiind acuzat de corupere pasivă și trafic de influență.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG