Linkuri accesibilitate

Parlamentul nu a avut cvorum în 25 martie ca să adopte o declarație politică privind inviolabilitatea și neutralitatea permanentă a R.Moldova


În fiecare an, în ajunul zilei de 27 martie, partidele pro-ruse din R.Moldova combat unionismul.

Opoziția socialistă s-a plâns în Parlament pe un val de „propagandă unionistă” care ar avea loc în școli înainte de împlinirea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, care va fi marcată la 27 martie. Dar propunerea socialiștilor să fie convocată pentru audieri ministra liberală a Educației, Corina Fusu și șeful Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan a fost respinsă. Numeroase organizații unioniste planifică un Marș al ReUnirii, duminică la Chișinău. Opoziția socialistă și pro-rusă ar vrea să organizeze o contra-manifestație. Parlamentul a acceptat propunerea opoziției comuniste să dezbată adoptarea unei declarații politice „despre inviolabilitatea și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova”, dar ea nu a fost adoptată din lipsă de cvorum.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Socialiștii, comuniștii, democrații și câțiva deputați neafiliați au susținut includerea declarației legislativului pe ordinea de zi a plenului.

Liderul PSRM Igor Dodon, care a înaintat anterior inițiative similare, s-a arătat sigur că acest proiect de hotărâre va fi votat de majoritatea deputaților.

„Este un răspuns la provocările organizate de cei care doresc lichidarea statalității Republicii Moldova. Și este un mesaj de încurajare pentru cetățenii Republicii Moldova. Avem pentru ce lupta.”

Igor Dodon a adăugat că speră ca următorul pas să fie scoaterea unioniștilor în afara legii.

Potrivit documentului, „Parlamentul își asumă obligația de perfecționare a legislației Republicii Moldova în vederea contracarării și inadmisibilității atacurilor asupra principiilor constituționale ale independenței și neutralității țării, inclusiv prin stabilirea înăspririi răspunderii pentru astfel de acțiuni”.

Colegii de alianță pro-europeană, liderii partidelor liberal și democrat, au exprimat opinii opuse cu privire la declarația Parlamentului în timpul discuțiilor din plen.

Bunăoară, președintele de onoare al democraților Dumitru Diacov a susținut această inițiativă și a afirmat că subiectul suveranității și neutralității permanente este o temă importantă pentru Republica Moldova. La rândul său, liderul liberalilor Mihai Ghimpu – un susținător vocal al mișcării unioniste – nu a susținut inițiativa comuniștilor, spunând că, citez: „avem declarația de independență și Constituția”.

Iată opinia liberal-democratului Tudor Deliu expusă în fața plenului Parlamentului:

„Dacă vorbiți de neutralitate, de ce nu cereți susținerea organismelor internaționale și a țărilor lumii privind retragerea necondiționată a Armatei a 14-a, armata unui stat străin, de pe teritoriul Republicii Moldova? Această solicitare se află și în Declarația de Independență. E timpul ca în activitatea parlamentară să ne conjugăm eforturile la rezolvarea problemelor din țară, ajunge cu demagogiile și instigările la ură între cetățeni.”

Editorialistul de la „Ziarul Național” Petru Bogatu spune că nu este surprins de înaintarea unor inițiative de a combate unionismul în ajunul zilei de 27 martie, când se împlinesc 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

„În ultimul timp se discută foarte mult despre unire, este o preocupare eternă a stângii. Pe mine nu mă miră nici acest vot al democraților. În Partidul Democrat a fost tradițional destul de bine încuibată ideea: ca să apărăm efectiv integritatea teritorială din Republica Moldova de tentații externe de ordin revanșard, trebuie să interzicem sau să împiedicăm orișice discuții pe tema revizuirii statutului actual al RM. Deci, nici cu Rusia, dar nici înapoi în România.”

Declarația Parlamentului despre inviolabilitatea și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova nu a fost votată de legislativ în lipsă de cvorum.

Previous Next

XS
SM
MD
LG