22:29:12 23.04.2024
Stiri

Avocații lui Vlad Filat RESPING acuzațiile aduse de Ilan Shor: „Sunt afirmații false, iar miza este libertatea și viitorul său”

Politică 25.03.2016 18:20 Vizualizări2209 Autor: Ziarul National
Avocații lui Vlad Filat RESPING acuzațiile aduse de Ilan Shor: „Sunt afirmații false, iar miza este libertatea și viitorul său”


„Declarațiile făcute de primarul de Orhei, Ilan Șor, în conferința de presă sunt false. Toate actele și probele administrate de procurori în dosarul intentat împotriva lui Vlad Filat indică asupra faptului că banii au fost oferiți de Banca de Economii prin persoane interpuse pe contul companiilor din proprietatea lui Ilan Șor. Ori, aceste fapte sunt expuse și în raportul Kroll. Nu există nicio legătură dintre companiile domnului Șor și Vlad Filat. De către procurori nu a fost demonstrat faptul cum a beneficiat Vlad Filat de aceste tranzacții dubioase realizate de Ilan Șor. Cele declarate de primarul de Orhei nu se regăsesc în rechizitoriul procurorilor prezentat în instanță”. Aceasta este replica Biroului Asociat de Avocați „Popa și Asociații” la declarațiile de astăzi ale contraversatului om de afaceri, Ilan Șor.

Într-un comunicat de presă al avocaților se menționează că pe numele lui Ilan Șor sunt intentate mai multe dosare penale pentru gestionarea frauduloasă a mai multor bănci, încălcarea regulilor de creditare, delapidarea averii străine și altele. „Astfel, ținem să atenționăm asupra faptului că Ilan Șor este o persoană extrem de vulnerabilă și șantajabilă. Declarațiile lui Șor nu pot fi credibile, întrucât acesta are un singur scop – de a-l învinovăți pe Vlad Filat pentru a scăpa de răspundere penală”, se precizează în comunicat.

Sursa citată își exprimă regretul asupra faptului că „justiția” se realizează în fața camerelor de vederi și nu în sala de judecată. „Este de neînțeles de ce domnul Șor nu a vorbit cu aceeași ardoare în fața judecătorilor când era ghidat în răspunsuri de procurorul Adriana Bețișor. Mai mult ca atât, prin afirmațiile sale defăimătoare și false, Ilan Șor i-a încălcat prezumția de nevinovăție a deputatului Vlad Filat. Ori, asemenea declarații ale unui oficial al statului vin să încalce grav Constituția și art.6 CEDO”, se mai spune în comunicat.

Aceștia consideră inadmisibilă situația creată de autoritățile R. Moldova în care acuzarea și martorii acuzării își permit să facă declarații tendențioase în presă cu scopul de a-l învinovăți pe Vlad Filat, în timp ce acestuia îi este interzis categoric contactul cu sursele media: „Fiind sub presiune enormă, miza fiind libertatea și viitorul său, este regretabil că Ilan Șor a mers la un gest josnic, acuzându-i pe toți pentru ilegalitățile pe care le-a săvârșit în calitate de conducător al BEM”.

Amintim că astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Ilan Șor, fostul președinte al Consiliului de administrare al Băncii de Economii, bancă implicată în așa-zisul furt al miliardului din sistemul bancar, a încercat din nou să se disculpe.

Contrar probelor prezentate de Compania „Kroll” și investigațiile jurnalistice publicate până în prezent, Șor afirmă că el nu este vinovat pentru furtul de la Banca de Economii. Potrivit lui, prejudiciul adus băncii este de 650 de milioane de dolari, dintre care 375 de milioane au fost credite neperformante acordate pe timpul lui Grigore Gacikevici, iar 250 de milioane de dolari sunt credite luate de companiile lui Ilan Șor, constrâns de Vlad Filat, iar banii au fost transmiși ulterior lui Filat, așa cum se precizează și în autodenunțul făcut de controversatul businessman în septembrie 2015.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md