08:05:12 24.04.2024
Stiri

FOTO // Deputații Sfatului Țării, POMENIȚI într-un locaș din Chișinău

Social 25.03.2016 16:15 Vizualizări1122 Autor: Victoria Bortă
FOTO // Deputații Sfatului Țării, POMENIȚI într-un locaș din Chișinău


Panglici tricolore, lumânări aprinse, flori și oameni care simt românește s-au adunat astăzi în preajma Pieții Unirii Principatelor din Chișinău.

La biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a avut loc un parastas întru pomenirea deputaţilor Sfatului Ţării, care la 27 martie 1918 au votat Unirea Basarabiei cu România.

Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei. Înaltpreasfintitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a menționat că acei deputați au pus suflet pentru popor și pentru noi, cei care mai existăm în ținutul acesta.

„Acei oameni nu au pretins la ceva așa cum o fac politicienii de acum”, a mai adăugat mitropolitul.

După oficierea serviciului divin, mai multe personalități au ținut să-și exprime recunoștința față de deputați și să vorbească despre grandoarea istoricului eveniment.

„La 27 martie 1918 a fost un exercițiu politic foarte important, pentru că ne-a adus alegeri, partide politice, libertatea de a putea să votăm, să exprimăm ceea ce suntem și ce gândim. Dar, probabil, cel mai important lucru care ar trebui să-l învățăm din această moștenire este reancorarea ființei românești în Basarabia într-o dimensiune de civilizație europeană”, a precizat istoricul Octavian Țâcu.

Printre cei prezenți au fost mai mulți oameni obișnuiți care cred și vor cu adevărat Unirea.

„Eu cred că Unirea e începută. În 2013 am organizat un drum al Unirii din Chișinău în Alba-Iulia și noi toți trebuie să-l continuăm. Dacă nu se trezesc conducătorii noștri din Chișinău și din București, atunci trebuie să ne ridicăm noi, poporul”, a exclamat Tamara Sunița.

Și tinerii își doresc Unirea, de aceea la eveniment au participat și membri ai Asociației Studenților-Creștini Ortodocși, care le-au pus tuturor panglici tricolore în piept.

„Mă adresez la toți cei care cunosc istoria să-și ajute copiii, rudele, prietenii și să conștientizeze că noi suntem parte a poporului român. Mă bucur să văd că aici au venit oamenii din dorință și din iubire de Patrie”, a remarcat Constantin Morari, reprezentantul ASCOR Chișinău.

Totodată, tânărul a invitat toți promotorii Unirii duminică, la ora 10.00, în Scuarul Catedralei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md