Principală  —  Ştiri   —   Raport CNA privind activitatea Aeroportului…

Raport CNA privind activitatea Aeroportului Mărculești: management defectuos și conflict de interese

Potrivit unei analize a Centrului Național Anticorupție (CNA) privind activitatea Î.S. Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti (Î.S. AILM) în perioada 2009-2015, din cauza proastei gestionări a întreprinderii, Aeroportul a înregistrat pierderi financiare considerabile. Totodată, CNA a stabilit că mai mulți agenți economici privați, care activează pe teritoriul Aeroportului, închiriind aici terenuri și spații comerciale, au legături cu conducătorii AILM.

Astfel, potrivit datelor analizei CNA, rapoartelor financiare ale întreprinderii de stat arată că, în ultimii 5 ani, activitatea economico-financiară este în descreştere. În anul 2014, Aeroportul Intenaţional Mărculeşti a înregistrat venituri din activitatea operaţională în mărime de doar 1/3 din veniturile anului 2009 (anul fondării). Mai mult ca atât, activitatea Aeroportului s-a soldat, în ultimii doi ani, cu pierderi financiare, dat fiind faptul micşorării veniturilor din vânzări şi menţinerii la un nivel înalt a cheltuielilor aferente.

Odată cu instituirea zonei economice libere pe teritoriul Aeroportului, în calitate de rezidenţi au fost selectaţi astfel de agenţi economici precum: SRL „MSC-Basa Consnav”, SRL „Aeroport Service”, I.C.S. „AIM Helicopter Plant”, SRL, „AIM Handling” SRL sau „Compania Aeriana AIM AIR” SRL. În urma analizei efectuate de către CNA, s-a constatat că angajații și fondatorii firmelor nominalizate, precum şi alte firme, cu care Î.S. AILM a avut relații economice, sunt fondate sau gestionate de rudele managerilor Aeroportului. Totodată, s-a stabilit că firmele nominalizate au beneficiat de imobilele Aeroportului. Astfel, începând cu septembrie 2012, aceste firme au avut în folosinţă 84% din imobilele Aeroportului în baza contractelor de dare în locaţiune. Odată cu darea în locaţiune a imobilului se atestă şi diminuarea bruscă a profitului Aeroportului și, respectiv, sporirea veniturilor firmelor private menționate, se menționează în analiza CNA.

De altfel, potrivit informațiilor acumulate de CNA, în anul 2012 Aeroportul a înregistrat cu 62,2% mai puţin profit comparativ cu perioada anului 2009 când bunurile se aflau în folosinţa întreprinderii, iar în următorii doi ani, 2013-2014, activitatea acesteia s-a soldat şi cu pierderi financiare. La contractarea cuantumului plăţii pentru arendă, factorii de decizie ai Aeroportului au optat pentru nivelul minim al indicilor de calcul prevăzuţi de legislaţie, ceea ce a şi determinat ratarea de către Î.S. AILM a unor avantaje economice maxime.

Menționăm că Aeroportul Internațional Liber Mărculești (I.S. AILM) are statut de întreprindere de stat, fondată de Ministerul Apărării, pentru accelerarea dezvoltării transporturilor aeriene, serviciilor aeronautice, producerii industriale orientată spre export şi a activităţii comerciale externe.Terenul aflat în hotarele Aeroportului este proprietatea statului dar poate fi folosit și în alte scopuri decât cele militare.