Generalul american a vizitat Poligonul de la Bulboaca, acolo unde au loc lucrări de renovare a bazei de instruire pentru care Guvernul Statelor Unite a donat 1,8 milioane de dolari.

Şeful Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA s-a declarat mulţumit de ceea ce a văzut, dar a menţionat că lupta cu flagelul corupţiei trebuie să fie prioritatea numărul unu a celor care deţin funcţii de conducere în Republica Moldova. 

„În timpul vizitei mele, i-am încurajat pe ostaşii Armatei Naţionale să continue să-şi dezvolte capacităţile şi să lucreze pentru a crea o forţă militară durabilă, care să fie compatibilă cu structurile internaţionale. O îngrijorare semnificativă din timpul discuţiilor s-a referit, desigur, la corupţie, cea mai mare ameninţare pentru armată şi securitatea naţională. Corupţia trebuie eliminată”, a declarat generalul Philip Breedlove.

Generalul american a avut astăzi şi o întâlnire cu preşedintele interimar, Nicolae Timofti. Discuţiile dintre cei doi oficiali a durat aproximativ o oră şi au avut loc la Reşedinţa de Stat.

„Am vorbit despre politica care se realizează în acest domeniu. Sunt trasate nişte sarcini. Pentru anul 2015 urma să primim un alt lot de automobile militare şi cred că în anul acesta le vom primi. Ele sunt destul de econome şi protejează viaţa militarilor. Cunoaşteţi situaţia financiară din Republica Moldova şi orice activitate, care este considerată drept una benefică pentru apărare şi securitate trebuie să fie finanţată. În caz contrar, nici nu mai are rost să elaborăm proiecte de strategii dacă ele nu sunt implementate”, a menţionat consilierul prezidenţial pentru securitate, Alexei Barbăneagră.

Vizita generalului american în Republica Moldova face parte dintr-un turneu regional, care a inclus o vizită şi în Georgia.