Atentate la Bruxelles: Premierul belgian promite că autoritățile vor face „lumină deplină”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul belgian Charles Michel a promis joi că autoritățile vor face „lumină deplină” asupra atentatelor sângeroase care au lovit marți dimineață capitala țării, Bruxelles, angajament ce survine pe fondul unui șoc politic provocat de scoaterea la lumină a unor posibile erori în lupta antiteroristă, notează AFP.

„Guvernul și autoritățile competente vor apela la toate mijloacele pentru a face lumină asupra atentatelor”, a subliniat șeful guvernului belgian, într-o alocuțiune solemnă pronunțată în cea de-a treia zi de doliu național, în prezența regelui Philippe și a reginei Mathilde, a membrilor guvernului, a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a vicepreședintelui CE Frans Timmermans.

„Nu va putea exista impunitate (…) Nu vor putea exista zone de umbră”, a mai declarat Charles Michel, insistând că Belgia „nu va ceda în fața barbariei”.

Cu puțin timp înainte, într-un consiliu de miniștri restrâns, Jan Jambon de la Interne și Koen Geens de la Justiție și-au înaintat demisiile, refuzate însă de premier.

Potrivit unei surse guvernamentale, cei doi miniștri s-au simțit „responsabili politic” de un eșec în supravegherea unuia dintre atentatorii sinucigași de la Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui.

Potrivit Ankarei, acesta fusese expulzat în vara trecută de Turcia, care a prevenit autoritățile belgiene de profilul său de „combatant terorist”. „Deși le-am informat (…), autoritățile belgiene nu au fost în stare să-i identifice legăturile cu terorismul”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Au existat erori la Justiție și cu ofițerul de legătură (belgian) în Turcia”, a admis Jan Jambon pentru cotidianul Le Soir.

„Având în vedere faptele, este legitim ca oamenii să-și pună întrebări”, a recunoscut ministrul de interne la televiziunea flamandă VTM. „Ne putem întreba cum este posibil ca o persoană să fie eliberată atât de devreme și cum am ratat șansa de a o aresta din nou atunci când se afla în Turcia”, a adăugat ministrul belgian.

Ibrahim el Bakraoui, condamnat în 2010 la 9 ani de detenție pentru că a tras focuri de armă asupra unor polițiști după un jaf, a fost eliberat condiționat în 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...