Majoritatea deputaţilor comunişti au primit oferte de a părăsi PCRM în schimbul unor sume grele de bani pentru a forma, alături de PDM, Platforma Social-Democrată din Parlament. Declaraţia a fost făcută de deputata comunistă Elena Bodnarenco, ce consideră că, poate, doar liderul comuniştilor Vladimir Voronin a fost ocolit de cei care făceau târgul. La rândul său, liderul comuniştilor susţine că ştia că cineva încearcă să corupă deputaţii din partidul său, aceştia însă l-au asigurat că nu vor pleca. La scurt timp însă, i-a văzut printre cei 14 transfugi, scrie Jurnal de Chişinău.

„Tuturor li s-a propus ceva”

Deputata comunistă Elena Bodnarenco a fost audiată miercuri de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) după ce făcuse o declaraţie în cadrul unei emisiuni TV că i s-a propus o sumă din şase cifre, în dolari, în schimbul plecării din partid. „Cred că în afară de dl Voronin, fiecare deputat a avut parte de o propunere similară, tuturor li s-a propus ceva. Personal l-am anunţat pe dl Voronin despre propunerea care mi-a fost făcută, acest lucru a fost adus la cunoştinţa fracţiunii, s-a vorbit că sunt oameni care vor să cumpere, că sunt oameni care nu vor să se vândă”, a relatat Bodnarenco.

Deputata a declarat că deşi nu se simte în siguranţă în acest moment, nu regretă că a dezvăluit această informaţie: „Nu am fost ameninţată, dar îmi este totuşi frică pentru că este implicată o persoană care mi-a propus să ies din partid şi cred că nu doreşte să-i fie dezvăluit numele. Nu sunt un erou al naţiunii, dar dacă unul, al doilea, al treilea ar vorbi, sunt convinsă că am reuşi pe această cale să învingem corupţia”, a opinat Bodnarenco.

Voronin ştia

Deputata a mai precizat că există probe în cazul în care ofiţerii CNA vor fi interesaţi să ducă la bun sfârşit acest dosar. „Cunosc cazuri în care şi altor colegi li s-au făcut propuneri similare, dar fiecare e în drept să decidă dacă vrea ori nu să dezvăluie această informaţie. Cert e că oamenii au încredere în deputaţii cinstiţi. Aceste plecări au dezamăgit mult alegătorii”, a mai spus Bodnarenco.

Şi liderul PCRM Vladimir Voronin susţine că cei 14 deputaţi transfugi au fost cumpăraţi. Acesta a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că unii dintre ei l-au informat ce sumă li s-a propus şi cine le-a făcut „oferta”. „Mi-au dat garanţii că nu se vor lăsa cumpăraţi. Dar a doua zi au făcut declaraţia că părăsesc fracţiunea. Elena Bodnarenco spune adevărul şi este bravo că nu s-a lăsat ademenită ca ceilalţi”, a spus preşedintele PCRM.

„Nu comentez”

De cealaltă parte, deputatul comunist Oleg Reidman se arată surprins de această declaraţie. „Nimeni nu mi-a propus nimic. Dl Voronin şi dna Bodnarenco sunt liberi să declare ce vor, de mine însă nu s-a apropiat nimeni să-mi propună să plec din partid”, a declarat el, refuzând să comenteze dacă plecarea celorlalţi colegi la 21 decembrie, anul trecut, a fost condiţionată ori nu de bani.

La întrebarea dacă i s-au propus anumite beneficii ca la 21 decembrie 2015 să iasă din partid, deputata comunistă Ina Şupac ne-a răspuns: „Nu comentez”. Totodată, ea susţine că este convinsă că cei 14 colegi din partid au plecat fiind corupţi ori şantajaţi. „Cu câteva zile mai devreme au participat la întrunirile raionale ale partidului unde îndemnau să fie păstrată unitatea şi coeziunea rândurilor de partid, iar peste două zile au anunţat că ies din partid din cauza că nu sunt satisfăcuţi de politicile acestuia. Cum să-i crezi? Adevărul însă va fi cunoscut numai atunci când vom avea Procuratură Generală şi alte instituţii de drept cu adevărat independente”, a afirmat Şupac.

Un răspuns evaziv la această temă ne-a dat şi deputata Maria Postoico, care însă a ţinut să precizeze că Elena Bodnarenco are dreptate când spune că nu se simte în siguranţă, „ţinând cont de situaţia actuală din R. Moldova, nu poţi să nu-ţi fie teamă când faci astfel de declaraţii”, a spus ea.

Una spuneau, alta făceau

Pe site-ul PCRM mai sunt declaraţiile transfugilor, făcute la întrunirile raionale de partid, cu câteva zile înainte de a părăsi PCRM, pe care l-au acuzat că s-a „autoizolat” şi că „nu întreprinde nimic pentru a contribui la depăşirea crizei”. Iată ce declara Vadim Vitiuc, vicepreşedintele Parlamentului, la întâlnirea cu membrii partidului din Floreşti, la 13 decembrie, cu o săptămână înainte de a părăsi partidul: „Principala sarcină a comuniştilor, inclusiv a celor din raionul Floreşti, este să păstrăm unitatea şi coeziunea rândurilor de partid”; Boris Golovin: „Aflându-se în opoziţie, partidul nu numai că şi-a păstrat intacte poziţiile şi principiile ideologice, ci şi a continuat promovarea lor în societate. Trebuie să acţionăm cu toată fermitatea, să găsim soluţii întru sprijinirea cetăţenilor care şi-au dat votul pentru PCRM”.

Anatolie Gorilă: „Tot ceea ce se cere de la noi este să ne mobilizăm forţele interne de partid. Pentru asta, avem o echipă responsabilă, capabilă de a munci, astfel vom face faţă oricărei situaţii”. Anatolie Zagorodnîi, la Glodeni: „PCRM se bazează pe popor, pe parcursul activităţii sale, formaţiunea a înregistrat succese serioase, iar la ora actuală o altă formaţiune mai dinamică şi consecventă nu există”. După plecarea din partid, Zagorodnîi a declarat că a fost o hotărâre dificilă, dar una conştientă şi asumată, dictată de dorinţa de a asigura stabilitatea statului şi nu ar fi fost rezultatul unui „târg politic”.