Linkuri accesibilitate

Cine vrea și cine nu vrea o nouă lege a municipiului Chișinău


Moldova - townhall Chisinau
Moldova - townhall Chisinau

Opinii pro- și contra- într-o dezbatere controversată.

Comisia parlamentară pentru autoritățile locale a organizat o dezbatere publică despre o lege nouă a municipiului Chișinău. Legea a fost propusă de Partidul Libera al primarului Dorin Chirtoacă, iar criticii spun că-i ofere acestuia puteri nejustificat de mari.

Până a se ajunge la discutarea în esenţă a proiectului de lege, deputaţii fracţiunii socialiste, dar şi activişti civici prezenţi la dezbatere au criticat felul în care aceasta a fost convocată. Dezbaterea a fost anunţată cu doar câteva ore înainte şi nu toţi participanții au putut consulta proiectul legii, care, spun ei, nu e limpede când a fost publicat pe site-ul Legislativului. Autorii proiectului de lege privind statutul municipiului Chişinău, deputaţii fracţiunii liberale au spus că au solicitat organizarea aceastei şedinţe încă săptămâna trecută. Schimbul de replici care a durat aproape două ore a fost consumat după ce preşedinta comisiei parlamentare Elena Bodnarenco a spus că e o şedinţă ad-hoc care va fi considerată o primă audiere a proiectului de lege, iar dezbaterile publice propriu-zise vor fi organizate ulterior.

Deputaţii socialişti au fost însoţiţi de un grup de suporteri, unii dintre care aveau pancarde pe care se putea citi, între altele, „Nu Dorinizăm Oraşul!”. Socialiştii au părăsit sala de şedinţe spunând că nu au citit proiectul de lege, care, la părerea lor, se vrea votat în regim de urgenţă. Cu toate că a spus că nu a luat cunoştinţă cu textul proiectului, Vlad Bătrnâncea l-a criticat:

„Prevede întărirea primarului general, reducerea competențelor Consiliului Municipal şi primarul general gestionează singur capitala. Dvs. ca PL apăraţi interese primarului libera, deja este lobare şi e necesară expertiza anticorupţie.”

Vlad Bătrnâcea face parte şi din grupul de lucru creat în urmă cu un an tocmai pentru a elabora o nouă lege privind statutul Chişinăului. Înainte de a părăsi sala, Bătrâncea a mai spus că grupul de lucru ar urma în aprilie să-şi prezinte propriul proiect, care spre deosebire de cel propus de PL, ar veni să sporească competențele Consiliului Municipal (CMC), în care, de altfel, socialiştii reprezintă cea mai numeroasă fracţiune.

Discuţiile în esenţă au început cu prezentarea principalelor prevederi ale proiectului de lege de către unul din autori, deputatul liberal Ştefan Vlas:

„Venim cu abordarea de a delimita competenţele între autoritatea primarului şi a CMC. Primarul fiind forţa executivă şi reprezentativă, Consiliul fiind forţa deliberativă care emite acte, legi şi decizii. Raporturile trebuie să fie strict delimitate aceasta va da posibilitatea ca intredependenţa unul faţă de altul să ducă la o conlucrare cât mai eficientă dintre Consiliul şi Primar.”

Câţiva activişti civici, care urmăresc îndeaproape problemele municipalităţii, au spus însă că organul reprezentativ ar fi mai curând CMC care este expresia voturilor electoratului. La părerea lor, primarul ar urma să obţină împuterniciri sporite: dreptul aproape exclusiv de a numi şi demite viceprimarii, pretorii, şefi de subdiviziuni şi direcţii sau competenţe exclusive la gestionarea patrimoniul public şi chiar înstrăinarea lui.

Iată ce a spus unul dintre activiştii civici, Valeriu Paşa:

„Esenţa acestui proiect este că membrii CMC sunt lipsiţi de dreptul la iniţiativă de proiect de decizie. Proiectele de decizie sunt dictate doar de executiv (n.r. primar), iar consiliul poate sau nu să le aprobe. Este o abordare foarte interesantă. Poate de aplicat şi în parlament. Deputaţii să nu aibă dreptul de iniţiativă legislativă şi să aprobe doar ceea ce vine de la guvern. E exact aceeaşi abordare. Aşa nu este corect să fie. Se spune că este blocaj în consiliu. Există o logică de luptă politică. Faptul că liberalii nu se află într-o majoritate în consiliu nu înseamnă că este blocaj.”

Proiectul liberalilor a trezit un val de critici şi din partea partidelor reprezentate în Consiliul Municipal Chişinău. Reprezentanţii formaţiunii lui Renato Usatâi, ai socialiştilor şi Partidului Popular European i-au reproşat primarului capitalei Dorin Chirtoacă că dorește o hiper-centralizare a puterii în mâinile sale.

Legea în baza căreia activează acum municipiuli Chişinău este învechită, fiind adoptată 21 de ani în urmă. Aceasta trebuie revizuită, spun mai mulţi experți, încă nu reieşind din situaţia de conflict şi blocaje din ultimii ani.

XS
SM
MD
LG