Iohannis critică amestecul rusesc în Ucraina şi Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele României Klaus Iohannis denunţă, într-un interviu acordat presei turce, ingerinţele Rusiei în Ucraina şi în Siria, afirmând că România şi Turcia au obiectivul comun de a asigura stabilitatea şi securitatea în regiunea Mării Negre.

„România şi Turcia au obiectivul comun de suplimentare a contribuţiilor pentru garantarea securităţii şi stabilităţii regionale. Prin urmare, dialogul nostru în materie de securitate este intens, în căutarea soluţiilor pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Klaus Iohannis într-un interviu acordat agenţiei turce Anadolu.

Iohannis, aflat în vizită de stat în Turcia, a atras atenţia că există ameninţări regionale.

„Securitatea în regiunea Mării Negre a fost afectată recent de o atitudine de indiferenţă faţă de reglementările internaţionale prin ignorarea aranjamentelor şi angajamentelor de securitate la nivel european şi prin acţiuni constante de suplimentare a capacităţilor militare”, a spus Iohannis, afirmând că aşteaptă de la summitul NATO programat în iulie la Varşovia măsuri pentru consolidarea securităţii maritime în zona Mării Negre.

„În Est, am asistat la anexarea ilegală a regiunii Crimeea şi la consolidarea în mod constant a capabilităţilor militare, cu scopul extinderii puterii în regiune şi mai departe, cum s-a întâmplat în Siria”, a precizat preşedintele României.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, după revoltele care au condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. În octombrie 2015, Rusia a iniţiat operaţiuni militare în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...