România gata să deschidă la Chișinău o reprezentanță „Transgaz”

România este gata să deschidă la Chișinău o reprezentanță a Companiei „Transgaz” și să ofere mai mult suport în dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute de miniştrii  Economiei, Costin Borc şi cel al Energiei din România, Victor Grigorescu, în cadrul unei întrevederii trilaterale cu ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Oficialii au discutat în principal despre coordonarea acțiunilor de implementare a proiectelor de interconexiuni în sectorul energetic și suportul care il poate acorda România, așa încât acestea să fie finalizate în termenii prevăzuți de Memorandumul de Înţelegere semnat de Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

În context, Octavian Calmîc s-a întâlnit cu Petru Vaduva, director general la „Transgaz” și Toni Teau, director general executiv la „Transelectrica”, cu care a vorbit despre oportunitățile de investiții în acest sector.

Ministrul Economiei a fost informat că textul Memorandumului de colaborare între operatorii de transport de energie electrică din România și Republica Moldova, propus de „Transelectrica” și negociat cu „Moldelectrica” a fost finalizat. Documentul poate fi semnat în timpul apropiat, conform prevederilor Memorandumului interguvernamental.

Printre altele, Octavian Calmâc a abordat posibilitatea organizării sesiunii a IX-a a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între cele două țări în anul 2016, la Chişinău.

Moldova.ORG precizează că “Transgaz” este o companie româneasca care se ocupă cu transportul naţional de gaze naturale dar şi cu întreţinerea conductelor şi instalaţiilor necesare. Compania face conexiunea între firmele specializate în extracţia de gaze naturale şi distribuitori.

Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de Ministerul Economiei. Transgaz a fost fondat ân 2000 in momentul în care s-a produs desprinderea sa de Romgaz. Profitul net al transportatorului naţional de gaze “Transgaz” a constituit anul trecut 487,7 milioane lei, iar veniturile acesteia s-au cifrat la 1,7 miliarde lei.

Foto: enational.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.