Voronin: Alegerea președintelui de către popor face parte din planul Unirii

Decizia recentă a Curții Constituționale prin care s-a revenit la alegerea șefului statului de către popor face parte din planul unirii Republicii Moldova cu România. Declarația aparține liderului PCRM, Vladimir Voronin, și a fost făcută în cadrul unui interviu oferit pentru portalul de știri Deschide.MD.

“Chestiunea e mai adâncă şi chiar mai periculoasă. Acest atac asupra Constituţiei se pregătea demult. A lua o asemenea hotărâre în baza unor astfel de argumente e cu neputinţă în câteva ore sau în două-trei zile. Las acum la o parte hotărârea CC, deoarece, în paralel, au loc tot felul de alte intervenţii şi evenimente, care nu pot fi explicate, dacă nu le încadrezi într-un şir logic. Toată agitaţia asta, demagogia politică şi insinuările în jurul unirii cu România trec din planul demonstraţiilor şi a flash-moburilor într-un plan concret şi periculos. În anumite organe de presă, fie că vorbim de ziare, fie de ediţiile electronice, au început chiar să apară planuri conţinând măsurile de întreprins, ca acest mult aşteptat proces de reunire cu „Patria-mumă” să aibă loc. Dacă te uiţi la toate aceste prin prisma a ceea ce se întâmplă acum în Moldova, atunci instituţiile puterii, începând cu preşedintele, Parlamentul şi Guvernul, trebuie să ia o atitudine foarte serioasă şi să se înarmeze împotriva pericolului care ameninţă independenţa şi suveranitatea ţării”, declară Vladimir Voronin.

El susține că și în cadrul Ministerului Apărării sunt schimbați oamenii cu cei loiali Partidului Liberal și ideii unirii.

“Eu am fost, în Parlament, ba la un grup, ba la altul, dar toţi strâng din umeri, îmi evită privirile. Ce stă în fundalul tuturor acestor fapte, dacă nu chestiunea Marii Uniri? Cine e autorul acestei chestiuni? Cine leagă aici şi dezleagă? Ne-am trezit, acum, cu schimbarea modului de alegere a preşedintelui. Nu e clar în ce scop e făcută, dacă nu recurgi la tema anterioară”, susține liderul PCRM.

În opinia sa, decizia CC este o acțiune intermediară și sugerează că ar fi susținute și de unele organizații internaționale. “Eu cred că e vorba de o operaţiune intermediară. Ea se înscrie în contextul altora, mult mai sinistre. Legate, de exemplu, de această reunificare despre care am vorbit mai înainte. Mă uimeşte lipsa reacţiei – deja a doua săptămână – din parte comunităţii internaţionale, a Comisiei de la Veneţia, exceptând pe secretarul acesteia, care a spus că ei nu au examinat chestiunea. Dar noi avem nişte obligaţii în raport cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, trebuie să-i consultăm. În cei 8 ani de guvernare, i-am consultat în privinţa tuturor proiectelor de lege. Acum nimeni nu mai consultă pe nimeni. Aceia au luat apă în gură, aceştia stau cu mămăliga în gură. Nimeni nu explică limpede de ce s-a făcut una ca asta. Şi de ce a coincis anume cu aceste perioade? Pe de o parte, intensificarea insinuărilor româneşti în problema reunificării, pe de alta – au aşteptat să expire mandatul preşedintelui”, mai opinează Vladimir Voronin.

Menționăm că la 4 martie Curtea Constituțională a anulat mai multe modificări ale Constituției din 2000, astfel că viitorul președinte urmează să fie ales prin vot direct de către popor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.