13:34:09 19.04.2024
Stiri

„Viaţa în Iad”. Ţara care îşi ţine bolnavii legaţi în lanţuri

Știri 22.03.2016 18:24 Vizualizări1388 Autor: Ziarul National
„Viaţa în Iad”. Ţara care îşi ţine bolnavii legaţi în lanţuri


Aproape 19 000 de indonezieni cu probleme psihice sunt supuşi anual unor practici barbare, în lipsa unor servicii de îngrijire şi suport destinate persoanelor cu boli mintale, susţine Human Rights Watch, conform „The Guardian”, citat de gandul.info.

Raportul HRW susţine că, deşi tehnica legării în lanţuri a celor bolnavi mintal a fost interzisă în Indonezia încă din 1977, stigmatizarea lor şi lipsa unor servicii de îngrijire şi suport personalizate fac această tehnică extrem de răspândită.

Persoanele expuse la pasung, aşa cum este denumită tehnica legării gleznelor în lanţuri, sunt ţinute aşa luni de zile sau chiar ani, de obicei goi şi incapabili să se spele.

Cifrele recente oferite de Guvernul Indoneziei arată că cel puţin 57 000 de indonezieni au fost supuşi la pasung cel puţin o dată, în timp ce în prezent 18 800 de oameni sunt imobilizaţii în lanţuri sau încuiaţi în întuneric, informează raportul.

În 2014, 1 274 de cazuri de pasung au fost raportate în 21 de provincii din Indonezia, 93% dintre persoane fiind salvate. Nu există însă date referitoare la modul în care s-au reabilitat acestea sau câte au ajuns din nou în această situaţie.

Cercetătorii HRW au stat de vorbă cu un om care şi-a ţinut fiica în lanţuri timp de 15 ani, pe motiv că aceasta ar fi fost vrăjită şi nu a avut bani să o ducă la doctor.

„A devenit extrem de agresivă. Distrugea culturile oamenilor şi mânca porumbul crud. Îmi era ruşine şi mă speria gândul că s-ar putea întâmpla din nou”, spunea el.

„Mai întâi i-am legat încheieturile de la mâini şi de la picioare cu nişte cabluri, dar a reuşit să le desfacă, aşa că am decis să o închid pentru că vecinii se speriau”, povesteşte omul.

Deşi şi-a eliberat fiica la două luni după vizita celor de la Human Rights Watch, omul a recunoscut că ea a stat închisă timp de 15 ani, dezbrăcată, fără a fi niciodată spălată sau vizitată. Singurele contacte cu lumea exterioară erau atunci când i se dădea mâncare, printr-o gaură făcută în perete.

„Încătuşarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală este ilegală în Indonezia, dar rămâne o practică larg întâlnită şi brutală”, a declarat Kriti Sharma, autorul raportului.

„Oamenii petrec ani de zile în lanţuri, închişi în grajduri, în întuneric, pentru că familiile nu ştiu ce să facă cu ei, iar guvernul nu oferă alternative pentru bolnavii mintal”, mai spune Sharma.

Indonezia, ţară cu 250 de milioane de locuitori, are doar 800 de psihiatri în cele 48 de spitale de psihiatrie, dintre care jumătate sunt în 4 dintre cele 34 de provincii.

HRW susţine însă că Guvernul Indoneziei a avut mai multe iniţiative în acest sens, precum campania „Indonezia free from pasung” (Indonezia eliberată de pasung), care are drept scop eliminarea acestei practici până în anul 2019. Progresele acestei campanii sunt însă blocate de descentralizarea guvernului, dar şi de infrastructura şi resursele inadecvate.

Raportul mai specifică faptul că peste 90% dintre persoanele cu probleme psihiatrice care ar putea avea nevoie de aceste servicii nu pot beneficia de ele şi că cei 1,5% din bugetul de stat acordat în 2015 Ministerului Sănătăţii reprezintă o sumă insuficientă pentru a gestiona situaţia.

Nici cei care sunt ţinuţi în instituţii de stat nu au parte de sprijin. Multe dintre aceste instituţii sunt supraaglomerate, iar condiţiile de igienă sunt precare, bolnavii fiind puşi să doarmă, să mănânce şi să-şi facă nevoile în acelaşi loc.

Raportul mai precizează că, în multe cazuri, bolnavii sunt supuşi la electroşocuri, sunt drogaţi şi obligaţi să citească din Coran.

HRW solicită Guvernului din Indonezia să facă o prioritate din îngrijirea bolnavilor mintali, punând capăt „fenomenului pasung”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md