Jurnalistul Gheorghi Gongadze, înhumat în Ucraina după 16 ani de la asasinarea sa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rămășițele jurnalistului ucrainean de origine georgiană Gheorghi Gongadze, a cărui asasinare de către polițiști se numără printre cazurile criminale cele mai răsunătoare din Ucraina, a fost înhumat marți la Kiev, după 16 ani de la moartea sa, informează AFP.

Fondatorul influentului site de informații Ukrainska Pravda, Gongadze a fost răpit în septembrie 2000, apoi găsit decapitat două luni mai târziu, într-o pădure situată la circa 100 de kilometri distanță de Kiev. Capul său a fost găsit după nouă ani de la asasinarea sa.

Dispariția lui Gongadze a declanșat ample proteste împotriva președintelui de la acea dată al Ucrainei, Leonid Kucima, acuzat că ar fi comandat uciderea jurnalistului, însă justiția ucraineană a renunțat la urmărirea împotriva sa.

În 2013, un fost general al poliției ucrainene a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că l-a strangulat pe jurnalist, împreună cu trei subordonați ai săi.

După această dramă, mama jurnalistului, decedată în 2013, a pus timp de ani de zile la îndoială faptul că rămășițele îi aparțin fiului său, chiar dacă anchetatorii au confirmat că este vorba cu adevărat de trupul neînsuflețit al lui Gongadze, în pofida unor luni întregi de tergiversări.

Rămășițele pământești ale jurnalistului s-au păstrat în toți acești ani într-o morgă din Kiev. Autoritățile ucrainene nu au precizat motivul pentru care s-a decis ca înhumarea să aibă loc acum.

Văduva jurnalistului, Miroslava Gongadze, care a obținut după moartea soțului său azil politic în SUA, unde conduce în prezent secția în limba ucraineană a postului Vocea Americii, a asistat alături de cele două fiice la înhumare, care a avut loc în incinta unei biserici ortodoxe dintr-un cartier istoric din Kiev.

Numeroși jurnaliști și oameni politici au venit de asemenea să-i aducă un ultim omagiu lui Gongadze, al cărui sicriu a fost acoperit cu drapelele ucrainean și georgian.

„Gheorghi Gongadze va rămâne pentru totdeauna în memoria mea un bărbat sincer și talentat, un adevărat apărător al libertății de expresie și al unui viitor mai bun pentru țara noastră”, a notat marți, pe pagina sa de Facebook, președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Apropiați ai jurnalistului, devenit un simbol al libertății de expresie în Ucraina, s-au declarat ‘ușurați’ după înhumarea trupului său neînsuflețit și le-au cerut din nou autorităților să-i aducă în fața justiției pe ‘cei care au comandat’ asasinarea lui.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...