Nu vă faceți rezerve prea mari de carburanți; Petrolul se va ieftini din nou

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Recentă creştere a preţului la petrol nu va dura prea mult, anunţă unul dintre investitorii americani specializaţi în piaţa de energie.

Într-o intervenţie la CNBC, John Kilduff, fondatorul Again Capital, consideră că preţul de 40 de dolari/baril nu are şanse să reziste prea mult, o nouă scădere a acestuia fiind aşteptată în perioada următoare.

Prinde zvonul, vinde vestea!

Indicele WTI al petrolului de pe piaţa americană a înregistrat săptămâna trecută a cincea rundă consecutivă de apreciere, crescând cu 2,44% pe fondul speculaţiilor privind acordul de îngheţare a producţie ce ar urma să fie discutat în cadrul reuniunii de urgenţă a statelor membre OPEC cu alte ţări producătoare, din luna aprilie.

Cu toate acestea, Kilduff nu dă şanse de menţinere a cotaţiei actuale nici în eventualitatea semnării acordului de îngheţare a producţiei la nivelul actual.

„O să fie ceva de genul: prinde zvonul, vinde vestea!, pe tema întâlnirii lor de luna viitoare. Se va dovedi însă o dezamăgire pentru actorii din piaţă”, a comentat John Kilduff, convins că, în contextul păstrării producţiei la actualul nivel şi al lipsei de cerere pentru petrol, preţul barilului se va prăbuşi din nou.

Analistul a atras atenţia asupra faptului că încă din luna februarie, ministrul Petrolului din Arabia Saudită, Ali Al-Naimi, a anunţat că ţară sa nu are de gând să reducă producţia de petrol atâta vreme cât nu are garanţii că şi alte state vor proceda la fel.

În Iran, spre exemplu, petroliștii continuă să crească cota de extracţie după ce sancţiunile impuse Teheranului au fost ridicate în luna ianuarie.

„Iranul nu va accepta o îngheţare a producţiei decât în momentul în care ajunge la nivelul de dinainte de sancţiuni”, apreciază Kildoff.

Un moment important

Cu toate acestea, analistul consideră că întrunirea din aprilie rămâne un moment semnificativ, în condiţiile în care toţi producătorii de petrol au beneficiat în ultimele săptămâni de o creştere cu 50% a preţului petrolului numai pe baza speculatiilore ivite în piaţa referitoare la acest moment.

„Chiar şi faptul că acceptă să coopereze şi la un nivel atât de redus îi va incita pe optimişti să crească pentru scurtă vreme preţul pieţei”, susţine analistul american.

Din punctul sau de vedere, evoluţia pozitivă a preţului la petrol va continua doar pentru o scurtă perioadă, după aprilie, barilul urmând să atingă din nou o cotaţie de 25 de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...