Sărăcia în Rusia, la cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani; Aproape 20 de milioane de săraci

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numărul de cetățeni ruși care trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns la 19,2 milioane în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani, recesiunea afectând puternic puterea de cumpărare a familiilor din Federația Rusă, potrivit statisticilor oficiale publicate luni, informează AFP.

Aceste cifre ale Rosstat ilustrează dublul efect pe care l-a avut asupra nivelului de trai al rușilor criza cauzată de prăbușirea cursului la petrol și sancțiunile occidentale decise pe fondul războiului din Ucraina, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin și-a construit popularitatea pe progresele înregistrate în ceea ce privește lupta împotriva sărăciei.

Anul trecut, în jur de 19,2 milioane de ruși, adică 13,4% din populație, au trăit cu venituri inferioare pragului fixat de guvern în funcție de un „coș de produse indispensabile”. În 2014, numărul acestor persoane se ridica la 16,1 milioane (11,2% din populație), ceea ce înseamnă o creștere cu 20%.

În al patrulea trimestru al lui 2015, pragul fixat era de 9.452 de ruble (123 de euro).

Ca în fiecare an, vârful a fost atins în primul trimestru, când numărul de cetățeni ruși considerați săraci a ajuns la 22,9 milioane, adică 15,9% din populație. În trimestrul patru, urmând tendința sezonieră obișnuită, numărul celor aflați sub pragul de sărăcie a fost de 14,5 milioane, adică 10% din populație.

Această tendință se explică prin creșterea spectaculoasă a prețurilor provocată anul trecut de criza monetară, cu o prăbușire a rublei, precum și de embargoul instituit de Kremlin asupra majorității produselor alimentare occidentale, ca represalii la sancțiunile europene și americane în contexul crizei ucrainene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...