(SONDAJ) Încrederea rușilor în Putin scade simțitor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Popularitatea preşedintelui Rusiei este în scădere, arată cel mai nou sondaj de opinie efectuat de centrul independent de sondare a opiniei publice Levada Center din Rusia.

Levada Center efectuează anual, încă din 2000, câte un sondaj în care ia pulsul cetăţenilor faţă de şeful statului, iar în acest an Vladimir Putin pare a-şi fi pierdut o parte din aura magică ce-i adusese un nivel de simpatie de aproape 90% în rândul ruşilor, anunţă revista Newsweek.

Imagine şifonată

1.600 de persoane din mai multe regiuni ale Rusiei au răspuns la întrebările sondajului Levada Center, rezultatul arătând că Vladimir Putin se află pe un trend descrescător, cu doi ani înainte de derularea alegerilor prezidenţiale.

Întrebaţi dacă au încredere în Putin, 73% dintre respondenţi au mărturisit că au totală sau anumită încredere în şeful statului, dar, chiar şi aşa, cifra este în scădere cu 10 procente faţă de rezultatul obţinut în martie 2015.

Doar 30% dintre persoanele care au răspuns la sondaj îl consideră pe liderul de la Kremlin drept un om simpatic, cu 7% mai puţini decât anul trecut, în vreme ce 8 procente dintre ruşi îl consideră o persoană admirabilă, cu 2% mai puţin decât rezultatul ultimului sondaj.

Nici măcar ambiţiile lui Vladimir Putin nu mai sunt văzute cu ochi atât de buni de către conaţionalii săi, cea mai mare scădere înregistrându-se în rândul celor care îl văd pe preşedinte drept „un om cu voinţă de fier, decis şi plin de energie” – 31 de procente faţă de 41 în sondajul anterior.

11% dintre ruşi cred că Puţin s-a îndepărtat de popor, nefiind conştient de problemele cetăţenilor de rând. Este aproape un record, pentru că, de la preluarea puterii, în urmă cu mai bine de un deceniu şi jumătate, doar 3% dintre ruşi au crezut că problemele populaţiei sunt străine de liderul de stat.

Fără alternativă

În ciuda scăderii popularităţii preşedintelui, Putin pare să fie singură opţiune pe care ruşii o văd pentru preluarea puterii în 2018.

În pofida întreţinerii crizei din estul Ucrainei, a sancţiunilor internaţionale dictate cu această ocazie şi a intervenţiei militare în Siria, 22% dintre ruşi susţin politică externă actuală a Moscovei, cel mai înalt nivel de la reîntoarcerea lui Putin în fruntea statului, în 2012.

65% dintre respondenţi au afirmat că şi-ar dori că „ţarul de la Kremlin” să candideze şi să câştige alegerile din 2018, în creştere cu 8 procente faţă de rezultatul de anul trecut.

În plus, dezvăluirile privind corupţia din sfera puterii făcute de postul britanic BBC i-au lăsat indiferenţi pe conaţionalii lui Putin, 3% urmărind acest program, în vreme ce alte 29 de procente au afirmat că ştiau de emisiune, dar au preferat să o ignore.

54% dintre respondenţi au declarat că astfel de anchete jurnalistice li se par o propagandă străină îndreptată direct împotriva ţării lor sau care îl ţinteşte direct pe şeful statului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...