02:17:44 24.04.2024
Stiri

R. Moldova și Federația Rusă ar putea fi CONDAMNATE la CEDO pentru acțiunile autorităților nerecunoscute de la Tiraspol

Social 02.02.2015 12:50 Vizualizări1481 Autor: Raisa Lozinschi
R. Moldova și Federația Rusă ar putea fi CONDAMNATE la CEDO pentru acțiunile autorităților nerecunoscute de la Tiraspol cristal.md


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat, recent, guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse cauza unui cetățean din satul Corjova, raionul Dubăsari, căruia autoritățile nerecunoscute din Transnistria i-au sechestrat automobilul acum șapte ani.

Potrivit Asociației „Promo-Lex”, în februarie 2008, autoturismul lui Petru Casian a fost sechestrat, pe motiv că nu ar fi părăsit regiunea transnistreană înainte de expirarea termenului de înregistrare la așa-zisa vamă din Transnistria.

Reclamantul a fost obligat să achite o amendă pentru a-și putea recupera vehiculul. Deși s-a adresat pentru ajutor către autoritățile constituționale, sub jurisdicția cărora se află satul Corjova, acesta a primit doar răspunsuri formale prin care i se comunica imposibilitatea soluționării problemei sale.

La CEDO, acolo unde este ajutat de avocații de la „Promo-Lex”, reclamantul s-a plâns de îngrădirea dreptului la proprietate privată.

Sursa citată mai precizează că locuitorii din stânga Nistrului care dețin automobile înmatriculate la autoritățile constituționale ale R. Moldova sunt obligați să achite periodic „taxe vamale” sub formă de import temporar, ceea ce reprezintă „o încălcarea la dreptul de liberă circulație și afectează dreptul la proprietate în diverse situații”.

Acum, guvernele de la Chișinău și Moscova trebuie să găsească o soluție pentru problema lui Petru Casian până la pronunțarea unui verdict de către Înalta Curte de la Strasbourg.

Anterior, în anul 2012, CEDO a mai condamnat Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la educație al copiilor din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md