07:08:58 24.04.2024
Stiri

REPORTAJ // Rușii, SĂRĂCIȚI din cauza scumpirilor! Legumele au ajus să aibă prețuri de LUX

Știri 02.02.2015 14:01 Vizualizări2081 Autor: Virginia Nica
REPORTAJ // Rușii, SĂRĂCIȚI din cauza scumpirilor! Legumele au ajus să aibă prețuri de LUX svoboda.org


Legumele au ajuns să fie și de cinci ori mai scumpe decât acum o jumătate de an în unele regiuni rusești, prețurile la produsele alimentare de primă necesitate au făcut un salt major, iar rușii susțin că se află în pragul unei sărăcii fără precedent, se arată într-un reportaj realizat de „Radio Svoboda”.

Reporterii postului de radio au reușit să afle cum se descurcă oamenii simpli din mai multe regiuni ale țării ca urmare a creșterii prețurilor. Astfel, Iulia Korlîhanova din orașul Sankt Petersburg susține că scumpirile au lovit dur în familia sa. Ea afirmă că a fost nevoită să excludă anumite alimente din coșul zilnic.

„Dar prețurile au crescut și la utilitățile la care este conectat apartamentul, tarifele la transportul public s-au scumpit, iar acum vorbim și despre scumpirea produselor, fiind vorba în special de cele de primă necesitate. Mai trist este că anterior aveam sentimentul unei oarecare stabilități. Puteai măcar ceva să planifici: iată acești bani vor ajunge acolo sau în altă parte. Acum nu am idee cum să-i împart. Ceea ce eu știu este faptul că în această vară nu voi reuși să-i asigur copilului o vacanță”, a declarat profesoara.

Femeia susține că a renunțat la alimentele care erau pe placul familiei, de la dulciuri la afumături. „De exemplu, nu mai cumpărăm pește, măsline sau legume exotice. Ce fel de delicatese? Acum și varza, care era considerată mâncarea săracilor ca și cartoful sau morcovul, costă atât de mult! Varza cota 9 ruble ( 0,13 dolari) kilogramul, iar acum costă 40 de ruble (circa 0,6 dolari), iar o varză mică ajunge la o sută de ruble (1,44 de dolari). Deci, alimentele de primă necesitate au început să-ți mănânce tot bugetul. Nu am ajuns încă să ne hrănim cu resturi, însă niveul de trai este unul foarte jos și continuă să scadă”, a precizat interlocutoarea.

Autoritățile din Sankt Petersburg „o liniștesc” pe Iulia cu rezultatele verificărilor în lanțurile de unități comerciale, care arată că „vinovați” se fac furnizorii și spun că oficial prețurile au crescut cu 21%. Totuși, cetățenii de rând consideră că scumpirile sunt mult mai mari.

Și pensionara Olga Ivanova din Samara zice că se descucă greu cu pensia de 8,5 mii de ruble (circa 120 de dolari) dintre care după ce achită pentru diverse servicii îi mai rămân patru mii de ruble ( 57 de dolari) pentru mâncare. „Vara aveam posibilitatea să iau în fiecare săptămână pulpe de pui cu 80 de ruble (1,1 dolari). Acum nu mă mai ține buzunarul să dau 170 de ruble (2,4 dolari). Cumpăr doar pâine neagră, pentru că se alterează mai greu, paste și apă potabilă”, s-a plâns bătrânica.

Vecina pensionarei este de profesie inginer și locuiește cu fiul de 12 ani, asigurându-și traiul cu un salariu de 20 de mii de ruble (circa 285 de dolari). „Avem un meniu simplu. O conservă din carne tocată de vită o înăbușim cu cartofi. Cumpărăm cea mai ieftină conservă - 50 de ruble (70 de cenți) pentru 330 de grame”, a relatat Elena Vasilieva.

Potrivit sursei, produsele de primă necesitate s-au scumpit, în ianuarie, în Samara, cu 40%-50%, zahărul – cu 24%, varza – cu 47,7%, morcovul – cu 58%, castraveții – cu 48% și strugurii – cu 85%. Procuratura Samarei i-a amendat pe șefii celor mai mari lanțuri de supermarketuri unde prețurile au săltat cu peste 30% în doar o lună. În pofida amenzilor, produsele în Smara nu s-au ieftinit.

În timp ce autoritățile din Celeabinsk vorbesc despre scumpiri de 30%, verificările Procuraturii din regiune arată că, în ultima jumătate de an, castraveții s-au scumpit cu 480%, roșiile – cu 340%, ardeiul dulce – cu 273%, hrișca – de 2,5 ori.

Lucrurile sunt mai grave în îndepărtata Kamceatka unde autoritățile vorbesc despre faptul că zece ouă au ajuns să coste 130 de ruble (1,9 dolari), un kilogram de pulpe de găină – 260 de ruble (3,7 dolari). Deputatul regiunii Kamceatka, Mihail Pucikovskii, susține că mulți nu-și pot permite să cumpere fructe și legume, iar orezul, hrișca și zahărul au atins prețuri de peste 100 de ruble per kilogram (1,44 de dolari ).

Menționăm că scăderea prețului la petrol și sancțiunile occidentale au dus la slăbirea rublei ruse și la creșterea esențială a prețurilor. În timp ce agenții economici din Rusia susțin că nu au cum să nu majoreze prețurile, deoarece aduc materie primă de import, premierul rus, Dmitri Medvedev, susține că este încălcată legislația și a chemat ministerele responsabile să combată „acțiunile speculative”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md