„Distribuirea aleatorie a dosarelor în instanţele judecătoreşti este un pas important în sporirea încrederii în justiţie, asigurarea unei justiţii veritabile şi în combaterea corupţiei. Începând cu anul 2012, distribuirea dosarelor este obligatoriu să fie făcută prin intermediul programului electronic de gestionare a  dosarelor”, atenţionează reprezentanţii societăţii civile.

Semnatarii apelului amintesc mai multe cazuri care au scos la iveală nereguli grave în acest sens. Mai exact, pe 11 decembrie 2014, CNA şi Procuratura Anticorupţie au reţinut şi audiat opt angajaţi ai Judecătoriei Râşcani din mun. Chişinău, bănuiţi că între 2012 şi 2014 au intervenit în programul de gestionare a dosarelor pentru ca anumite dosare să ajungă la un anumit judecător. Un alt caz menţionat de organizaţiile semnatare a avut loc în toamna anului 2007, când, printr-o hotărâre a CSM, s-a constatat că la Curtea de Apel Chişinău cauzele nu erau distribuite aleatoriu. În 2008, CSM a constatat că distribuirea aleatorie nu avea loc nici la Judecătoria Ceadâr-Lunga. În 2010, o comisie formată din judecători a constatat că la Curtea Supremă de Justiţie existau probleme cu înregistrarea consecutivă şi distribuirea dosarelor civile şi economice.
 
„Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la CSJ este frapantă şi ştirbeşte serios din încrederea în sistemul judecătoresc. Am observat că în ultima perioadă CSM nu a putut lua o decizie cu privire la situaţia de la Curtea Supremă de Justiţie. Pe de altă parte, în societate bântuie zvonuri că şi în alte instanţe judecătoreşti este manipulată distribuirea dosarelor, iar aceasta are loc destul de uşor. Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă. Nici chiar aparenţa de manipulare a sistemului de distribuire a dosarelor nu poate fi tolerată. Mai mult, respectarea principiului distribuirii aleatorii a dosarelor a reprezentat anterior o gravă problemă a sistemului judecătoresc”, se mai spune în îndemnul la adresa CSM.
 
În această situaţie, cele 16 ONG-uri cer CSM:

  •       efectuarea de urgenţă a controalelor detaliate privind modul de distribuire a dosarelor în toate instanţele judecătoreşti din ţară;
  •       identificarea vulnerabilităţilor sistemului de distribuire a dosarelor şi înlăturarea acestora;
  •       examinarea motivelor şi cauzelor din care anumite dosare au fost distribuite prin manipularea sistemului de distribuire aleatorie, precum şi a soluţiilor date în acele cauze;
  •       sancţionarea dură a tuturor persoanelor care au fost implicate în manipularea sistemului de distribuire a dosarelor sau care nu au raportat despre manipulare;
  •       plasarea, în cel mai scurt timp, pe pagina web a CSM a rezultatelor controalelor.   
Iniţiativa a venit din partea Centrului de Resurse Juridice şi a fost susţinută de alte 15 organizaţii neguvernamentale, care i-au expediat un apel Consiliului Superior al Magistraturii. Se întâmplă după ce anterior preşedintele CSM a sesizat Centrul Naţional Anticorupţie pe motiv că judecătoarea Svetlana Filincova de la CSJ ar fi fraudat sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor, iar săptămâna trecută membrul Consiliului, Dumitru Visternicean, a solicitat ca şi Inspecţia Judiciară să efectueze o investigaţie. Cererea lui Visternicean a fost însă respinsă, fapt care i-a pus în gardă pe reprezentanţii societăţii civile. 

Şeful CSM nu a răspuns la telefon pentru a comenta solicitările societăţii civile.

Recent, Victor Micu a declarat că cercetările demarate de procurorii anticorupţie în cazul magistratei Svetlana Filincova de la CSJ sunt suficiente, iar o anchetă a CSM-ului nu ar fi deocamdată necesară. De menţionat că anterior de fraudarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor s-a arătat nemulţumit şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a declarat în presă că aşteaptă măsuri dure din partea Consiliului Superior al Magistraturii. 

Precizăm că banii pentru implementarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor au fost donaţi de Guvernul Statelor Unite ale Americii. În cadrul Programul USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept, din 2009 şi până în prezent SUA au donat 10 milioane de dolari, bani care au fost folosiţi şi pentru achiziţionarea echipamentului tehnic. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.