Actualitate

Tot mai mulţi analişti cer SUA să înarmeze Ucraina împotriva rebelilor pro-ruşi. Ce tehnică ar putea oferi americanii

Analistul britanic invocă necesitatea ca SUA şi statele vest-europene, mai ales Marea Britanie şi Germania, să trimită armament letal guvernului ucrainean şi să folosească mass-media proprii pentru a contracara propaganda Moscovei.

În articolul sau titrat "Putin trebuie oprit. Şi uneori doar armele pot opri armele", Timothy Garton Ash avertizează că deja numărul oamenilor care au murit în conflictul din estul Ucrainei depăşeşte 5.000, iar 500.000 de persoane au fost dislocate din zonele afecatate de conflict. "Deci, provocarea este de a scurta această perioada şi a opri haosul. Pentru a face acest lucru, Ucraina are nevoie de arme defensive moderne, cu care să contracareze armele ofensive moderne ale Rusiei", spune comentatorul The Guardian.

La iniţiativa senatorului republican John McCain, Congresul SUA a adoptat un "Act de Susţinere a Libertăţii Ucrainei", prin care America ar urma să aloce fonduri pentru furnizarea de echipamente militare guvernului de la Kiev, arată The Guardian.

Preşedintele democrat Barack Obama mai trebuie să decidă momentul şi consisența acestor ajutoare.

Potrivit unui raport efectuat de un grup de experţi americani – printre care Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, şi Strobe Talbott, un expert veteran în probelmatica rusească – identifica echipamentul necesar Ucrainei: radarele contra-baterie, pentru a localiza rachetele cu rază lungă de acţiune, vehicule aeriene fără pilot (UAV), aparatura electronică pentru contracararea UAV-urilor ruseşti, capabilităţi de comunicaţii sigure, vehicule blindate Humvee şi echipamente de sprijin medical.

În context, Ash arată că nu este cazul ca Vestul să se teamă că, dacă oferă Ucrainei armament, va deveni ţintă propagandei ruseşti, pentru că – susţine comentatorul britanic – deja însuşi Puţin se plânge că armata Ucrainei "nu este o aramata, este o legiune străină, în acest caz, legiunea străină a NATO".

Analistul britanic nu scapă ocazia să critice, însă, planul Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al UE, italianca Federica Mogherini, în relaţia cu Rusia, plan pe care îl cataloghează drept "şah teribil de nerealist".

"Preocupată de Grecia şi de eurozonă, Europa lasă o nouă Bosnie să se producă chiar în curtea să. Trezeşte-te, Europa! Dacă am învăţat ceva din propria noastră istorie, Puţin trebuie oprit", mai spune profesorul Timothy Garton Ash în The Guardian.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *