„Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane'', subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de ţări membre să celebreze această zi în manieră potrivită, în special prin activităţi educative'' şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

În mesajul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază: „Căutarea fericirii se află în centrul eforturilor umane. Oamenii din întreaga lume aspiră la o viaţă fericită şi împlinită, în armonie cu natura... Când acţiunile noastre sunt îndreptate spre binele comun, ne îmbogăţim cu toţii. Compasiunea aduce fericire şi ne ajută în modelarea viitorului pe care îl dorim.''

Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei Economişti pentru pace şi securitate, un ONG afiliat la ONU.

Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenţia asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană creşte proporţional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al ţărilor.

În acest sens, micul regat budist Bhutan, aflat la poalele Munţilor Himalaya, a adoptat încă din 1972, în statisticile oficiale, un nou indicator al bunăstării, numit Fericirea Naţională Brută. Astfel, pe lângă volumul de posesiuni materiale şi consum, sunt luaţi în calcul şi factori precum coeziunea socială şi armonia comunitară, echilibrul dintre muncă şi timp liber şi menţinerea unui mediu ambiental curat, nepoluat.

În 2007, şi Thailanda a introdus, pentru a măsura bunăstarea locuitorilor săi, un Index verde şi unul al fericirii. Doi ani mai târziu, în SUA a fost dat publicităţii un Index al bunăstării, cercetare sociologică ce a luat în calcul factori precum sănătatea emoţională, mediul de muncă, accesul la necesităţile de bază etc.

În 2011, deci cu un an înaintea adoptării Rezoluţiei 66/281, ONU a lansat Raportul asupra Fericirii Mondiale, pe baza sondajelor Gallup, documentul fiind editat, printre alţii, de profesorul John F. Helliwell de la Universitatea British Columbia.

În prezent, există cinci ţări care au câte un ministru al Fericirii: Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Scoţia.

La 16 martie 2016, a fost făcut public un nou raport al ONU despre fericirea mondială, conform căruia Danemarca şi Elveţia ocupă locurile fruntaşe în acest top. Pe locul trei se află Islanda. România ocupă locul al 71-lea în clasamentul ţărilor cu cei mai fericiţi oameni dintr-un total de 156 de state listate.