14:12:42 19.04.2024
Stiri

Cuvinte de recuperat

Opinii 18.03.2016 21:00 Vizualizări2129 Autor: Vasile Gârneț
Cuvinte de recuperat


Contre-jour // Soluția pentru ieșirea R. Moldova din marasm este, oricât ar părea de ciudat și inactual, revenirea la morală”

Am observat mai de demult că atunci când rostești cuvântul „morală”, în orice împrejurare, atmosferă, întrunire, ești privit cu un fel de compasiune, cu o blândețe rezervată unui infirm sau unui defazat. „Care morală? Sunt chestiuni poetice, trăim de mult alte anotimpuri. Trezește-te la viață!”. Și așa rămâi blocat, pentru că lumea e dinamică, evoluează, face coaliții interesante și profitabile, iar tu încerci să aplici reminiscențe din cărțile care te-au format. Vei fi mereu perdant și inactual.

Mi-am amintit de această secvență, care se repetă cu regularitate, în contextul demisiei – de onoare – a democratului Andrei Popov. Tânărul diplomat e ironizat și bombardat cu suspiciunile moldoveanului care anticipează cu succes ce se va întâmpla.

Demisiile, puține câte se întâmplă la noi, sunt suspecte și descalificate ab initio, în schimb trădările, unele pe față, în mod sfidător sau inabil camuflate „în numele prosperității și stabilității R. Moldova”, sunt orgolioase și ofensive, și privite cu multă îngăduință de public. Aproape că nu este nicio rușine să trădezi în R. Moldova, pentru că toți trădează. Moldoveanul n-are memorie – câți trădători au fost ulterior îmbrățișați! Iar politicienii, în mod natural, n-au memoria faptelor lor ticăloase. E o obsesie a mea mai veche: fiecare ziar să aibă pe prima pagină o rubrică permanentă, de vreo 10 rânduri, în care să fie actualizate citate din activitatea politicienilor noștri. „Cutare (Voronin, Lupu, Ghimpu etc.) spunea, pe data aceea, în acel an, cutare lucru. Nimic nu s-a adeverit. A mințit. Așteptăm în continuare, răbdători, probele.” Și așa să fie reluat număr de număr, ediție de ediție, chinuitor, până când cel citat se va declara învins.

Soluția pentru ieșirea R. Moldova din marasm este trezirea conștiinței individuale și revenirea, oricât ar părea de ciudat și inactual, la morală. Acest apel îi vizează în primul rând pe funcționarii publici. Degeaba te declari și te consideri bun român, degeaba invoci valorile naționale, dacă prin activitatea ta servești o cauză detestabilă. Sau voi credeți că în felul acesta aduceți R. Moldova mai aproape de România?... Oricând rămâne loc pentru un gest de distanțare și eliberare din conspirația răului. Mă refer și la intelectualii care preferă să peroreze așa, abstract, despre Unire, și nu suflă o vorbă despre dezmățul oligarhic din R. Moldova.

Când insiști în medii intelectuale cu ideea că ni s-a furat televiziunea română – interlocutorii tăi se uită la tine condescendent și spun că nu e atât de important, avem soluția antenei parabolice. Le vorbești despre demolarea cu buldozerul a Aleii Clasicilor, loc în care Plahotniuc vrea să-și construiască un hotel de 13 etaje, iar ei te liniștesc, te îndeamnă să nu te agiți, că s-ar putea să faci jocul altcuiva, fără să știi: „Lucrurile sunt mai complicate, e o dispută juridică, nu va afecta Aleea, sunt mai mult de 50 de metri până la bustul lui Eminescu, nu-i niciun pericol”... Sau argumentul: „Lasă că nu e o urgență și, la urma urmei, avem sloganul demolator, de care se tem toți: Eminescu să ne judece!”. Poate de aceea Uniunea Scriitorilor din R. Moldova n-a emis până acum niciun comunicat pe acest subiect.

De ce am ajuns aici, care e cauza acestui eșec? Dăm toată vina pe Ribbentrop și Molotov sau pe urmașul lor, Vladimir Putin, amatorul de războaie și anexări teritoriale, dar moldovenii de azi, noi în definitiv, în acești aproape 25 de ani de când suntem, cum se spune, de capul nostru, nu purtăm nicio responsabilitate pentru ceea ce ni se întâmplă?... Cum e posibil ca politicienii pe care i-am ales cu atâta entuziasm, grație sacrificiului tinerilor din 7 aprilie 2009, să manifeste atâta nesimțire față de propriul popor, cum își iubesc ei țara, dacă o fură ca în codru? Tot „Ialta-Malta” e de vină? Unora ar trebui să li se interzică să articuleze cuvântul „Unire”, în gura lor sună ca o sudalmă…

Ca să nu ne mai prăbușim în ridicol și în turpitudine, cuvintele ce trebuie urgent recuperate sunt: morală, onoare, măsură, bun-simț.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md